Международен център за отглеждане на шафранови луковици правят в България

Международен център за отглеждане на шафранови луковици правят в България. До пет години той ще се утвърди на световния пазар. За целта в Кърджали се учредява Международна асоциация на производителите на шафран и шафранови продукти. Създаването и е продиктувано от засиленият международен интерес към нашата страна , като център за отглеждането на качествени луковици от шафран. Това съобщи за Кърджали бг вести председателят на Националната асоциация на производителите на шафран и шафранови продукти Хасан Тахиров.

 Ще припомним, че асоциацията има тесни връзки с производители и потребители на луковици от Иран и Холандия. Интерес към закупуване на български продукти от шафран наскоро проявиха от Китай и Обединените арабски емирства. Българският опит се проучва от Чили. От Китай и ОАЕ   анализират  възможността на официално държавно ниво за наемане на земи в нашата страна за отглеждане на шафран, съобщи за Кърджали бг вести Хасан Тахиров. От Обединените арабски емирства предвиждат семинари за популяризиране на българските продукти.

Буквално преди дни интерес към българския опит прояви и Армения. Тяхното правителство проучва възможността за отглеждане на шафран в полупланинските им терени. Сондажи прави и Украйна.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини