Чили се превърна в основен производител на шафран в Латинска Америка след черпене на опит от Кърджали

Чили се превърна в основен производител на шафран в Латинска Америка след като почерпи опит от Кърджали. През 2017 г.експерти от далечната страна дойдоха в столицата на Източните Родопи, за да проучат дейността на Българската  асоциацията на производителите на шафран и шафранови продукти с председател Хасан Тахиров. От тогава до днес е постигнато много,а производството на шафран в латиноамериканската страна е държавна политика.Днес чилийците не крият,че са се възползвали от българския опит.

Ще припомним,че Чили проводи съгледвачи за проучване на нашия опит за отглеждане на шафран в Кърджали.  Посрещна ги председателят на Българската национална асоциация на производителите на шафран и шафранови изделия Хасан Тахиров. В столицата на Източните Родопи пристигна Кристиян Холцман от Касабланка , който представя фирмата Kelumilla, специализирана в подкрепа на малки производители на шафран в Чили. Компанията се ползва с финансовата поддръжка на FIA  /Фондация за иновации в агрокултурата/. Кристиян Холцман се съпровожда от Росарио Ийанес и Ралица Алексова. Ралица е осъществила контакта с Хасан Тахиров.

Проектът ни за отглеждане на шафран стартира от 2016 година. Идваме в България , за да се запознаем с вашия опит и да знаем отрано с какви трудности може да се сблъскаме. Това сподели тогава  за Кърджали бг вести Кристиян Холцман.

Хасан Тахиров отбеляза, че проектът в Чили и под надслов „Червеното злато” и държавата  подкрепя старта му с 4 млн.долара.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ис
    Истина
    0 0
    08:34, 12 сеп 2023
    Нека бай Хасан да каже, на неговите предложения, за новото, пълна подкрепа от държавното ръководство областна администрация кой е бил
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини