Китай кани Хасан Тахиров, иска да купува от България луковици от шафран

Китай проявява интерес към купуването на шафранови луковици от България. Специалисти от Поднебесната империя канят председателят на Националната асоциация на производителите на шафран и шафранови продукти, кърджалиецът Хасан Тахиров, на обмяна на опит в най-престижния си аграрен университет Джъдзянг. Университетът е със световна известност заради своите иновации. Заедно с Тахиров в делегацията са включени професори от Аграрния университет в Пловдив. В Пловдив китайците имат логистичен център. Визитата ще се състои от 16 до 22 март т. г.

Китайците имат желание да инвестират в отглеждането на шафран в България в рамките на формата 16+1. Те го смятат за изключително подходяща култура за техните планински и полупланински райони, сподели за Кърджали бг вести Хасан Тахиров. Той подчерта, че отглеждането на шафранови луковици е изключително рентабилно за нашата страна, защото не е трудоемко и има бърза възвращаемост на вложените средства. Китайците проявяват интерес към закупуването на хиляди тонове луковици, което ще позволи коопериране на български земеделци и съживяване на дребните и средни земеделски стопанства у нас.

Контактът с университета Джъдзанг е установен от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа със седалище в София. Разработен е Генерален план за развитие на „Демонстрационна зона на сътрудничество в областта на селското стопанство  между Китай и страните от Централна и Източна Европа”.

Китайското правителство е заявило пред българското желание да закупува шафранови и хранителни продукти от нашата страна, сподели Хасан Тахиров.

Директорът на Центъра Васил Гелев сподели пред телевизия Bloomberg, че нашата страна е заинтересована от развитието на формата 16+1. За улеснения на контактите с китайски партньори е създадена електронна платформа. Китайски физически лица могат да закупуват земеделски  продукти на стойност до 1 250 лева от български производители.

Китайски производители искат да закупуват български шафранови луковици. Те смятат, че почвено-климатичните условия в нашата страна за отглеждането им са много подходящи, сподели още Гелев. Той съобщи, че предстои визита на наша делегация през март в Китай. Ответната визита е през май.

Лично премиерът Борисов насърчавал развитието на връзките между двете страни в сферата на селското стопанство.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини