11 °C

Установка за изкуствено оплождане на пчели представиха на пчеларското изложение в Плевен

Изображение 1 от 2

  При голям успех миналата седмица приключи Международното изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2019”. Форумът, който по традиция се провежда в дните около празника на българските пчелари – 10 февруари, Св.Харалампий, е под егидата на Министерството на земеделието и храните и бе организиран от фирма „Партнерс Експо“ ООД в търговския комплекс „Мания Тауър“, със съдействието на всички браншови пчеларски организации в страната.  

  В тазгодишното XVII-то по ред пчеларско изложение, което се състоя от 7 до 10 февруари, участваха рекорден брой от 150 фирми от 22 държави, пчелари и организации от страната, Европа и Азия, които се включиха и в спора за наградите в отделните категории на форума. Залите на изложението бяха препълнени с пчелари от цялата страна и чужбина, дошли да видят най-новото в областта на пчеларството: технологично оборудване, инвентар, препарати, пчелни и лечебни продукти, медоносна растителност, високопроходима техника. Своя продукция представиха и едни от най-големите европейски производители на конвейерни линии за екстракция на мед.

  Голямата награда на Партнерсекспо ООД - плакет „Крило на успеха” за „Новаторство в пчеларството“, осигурена от Областна администрация Плевен, тази година бе присъдена на „Био иновации“ ООД, Пловдив. Наградатана Фондация „Еврика“ за най-проспериращ млад пчелар за 2018 г. спечели34-годишната Стела Антова от село Старопатица, Видинско, която заедно с баща си отглежда 300 пчелни кошера

  Призове бяха връчени и в категориите за научна публикация, специализирана литература, нов производ на пчелен продукт, опаковка и етикет на годината, най-атрактивно представяне по време на изложението. И тази година голям брой деца от цялата страна изпратиха рисунки, най-добрите от които бяха отличени в конкурса "Пчеларството - екология и плодородие, пчелният мед - здраве и дълголетие". Награди получиха и авторите на най-добрите снимки, изпратени за фотоконкурса на пчеларска тематика. 

  Разговаряхме с представител на подгласника на призовата награда, получена от ИНЖ Костинброд и „Графуер“ ООД зановатехнология - установка за генетична селекция и възпроизводство чрез изкуствено оплождане на елитни пчели-майки инж. Стоян Тонев. 

  -ИнженерТонев,бихте ли представили накратко вашата научна разработка?

  -Съвместната ни разработка с Института по животновъдни науки – Костинброд представлява цялостна установка за изкуствено оплождане на пчели-майки, като основните елементи са изработени чрез 3D принтиране, което позволява дребносерийно производство на голямо разнообразие от сложни детайли, влизащи в изделието. Хоризонталните и вертикалните направляващи на установката, по които се движат изпълнителните звена са съчетани с винтови предавки, което повишава прецизността на работа и намалява влиянието на човешкия фактор – опита и възрастта на пчеларя. 

  - Какъв ще бъде икономическият ефект от нея? 

  -Установката е изработена основно чрез т.нар. адитивни методи на производство, които за разлика от традиционните методи за производство на подобни установки чрез стружкоотнемане позволяват изработката на сложни детайли чрез наслояване, което за малки производствени серии икономически е най-изгодният вариант. В резултат на тази технология, установката е в пъти по-евтина от традиционните аналози, като ги превъзхожда по ергономичност – с нея се работи по-точно и по-бързо, като се има предвид, че продължителното време за манипулациите и механичните травми от процедурата са основните рискове за пчелите. Понижената себестойност и увеличената лекота при работа разширява кръга на пчеларите, които могат да внедрят лабораторните методи в дейността си. 

  - Как тя ще се отрази на качеството на произвеждания продукт и в каква насока? 

  -При използването на изкуствено оплождане при пчелите се гарантира генетичната линия, което позволява воденето на селекционна дейност. Разликата при нашата установка е, че елементите контактуващи с пчелите са за еднократна употреба, което намалява рисковете от разпространение на заболявания, доколкото традиционните манипулатори изискват стерилизационни условия, с каквито повечето пчелари не разполагат. Бързата смяна на приставките и прецизното управление ограничават времето за манипулация на пчелите и възможността за травмирането им, което намалява брака и повишава производителността на пчелите-майки при създаването на нови семейства. 

  Кърджали бг вести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 14.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще е наситен на интересни занимания, зареждащи ви с положителни емоции. Природата също ще ви въздейства отпускащо и позитивно, не я пренебрегвайте. Здравословните проблеми е добре да се решават, търсейки съвет от специалист, а не по свое хрумване. Денят е благоприятен и за реализация на повече от идеите ви.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Добронамерени сте към всички около вас и днес ще усетите ответните реакции на околните, които няма да останат безучастни към проблемите ви. На ваше разположение ще бъдат дори хора, които не познавате толкова добре и е възможно това леко да ви озадачи. Хората просто ви харесват и им се иска да ви помогнат. Очаквайте благоприятно разрешение на интимен въпрос.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предвидливостта ви е впечатляваща и ви спестява много разочарования. Благодарение на нея и разума си ще се окажете подготвени за нещата, които ви предстоят. Ако все пак нещо ви притеснява, потърсете подходящия човек, с когото да споделите болката си. Ще ви олекне на душата и по-бързо ще намерите решението му.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е днешният ден да не е от най-приятните ви напоследък. С повече усилия ще изпълнявате рутинните си задачи. Ще ви занимават мисли свързани с бъдещото и личния ви живот. Успявате да намерите разрешение на отдавна занимаващ ви проблем. Усилията ще бъдат възнаградени, а вечерта прекарана с любимия човек е най-добрият завършек на деня.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели – излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви срещне с някого, интереса ви към когото е силен. Може да се сближите и опознаете повече, но преценете дали това е желанието ви. Не пренебрегвайте текущите си задачи, съдбата ви е подготвила приятна изненада. Усилията, които полагате дават резултат и скоро ще се радвате на придобивките си.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В добро състояние на духа сте и ще останете незасегнати за вълнения и емоционални натоварвания. Ако можете излезте сред природата, или поне между приятни за вас хора. Разчитайте повече на себе си. Знаете как се прави това, живота ви е предлагал не един и два такива моменти.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Разширете кръгозора си и не гледайте едностранчиво на събитията покрай вас. С емоционалните си и прибързани действия само бихте усложнили нещата. Приведете се в нужната форма и си наложете добро поведение, очакват ви добри попадения. Те ще ви дадат сили и ще ви насочват към по-практични действия.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  За работа винаги има време, но днес дайте свобода на фантазиите си. И вие, и околните ще останете доволни, а и ще помогнете на онези, които търсят промяна. Всички нови начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Спокоен, изпълнен с ведро настроение ден. Може би сега е момента да обърнете повече внимание на семейството и дома си, и да си починете от външни контакти. Поговорете с любимия човек, помогнете му да се справи с проблемите. Не очаквайте да получите парите си, ако днес ги дадете на заем.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят ви ще е изпълнен с емоции и събития. Обичате предизвикателствата и ще започнете нещо, което не сте правили досега. Възможно е да имате късмет при хазартни игри, но бъдете умерени и не прекалявайте. Ще се забавлявате. Обичате да давате, да помагате с желание и от сърце, и това не остава скрито от съдбата. Очаквайте бързи придобивки.
  14 дек 2019
  Последни новини