Установка за изкуствено оплождане на пчели представиха на пчеларското изложение в Плевен

Изображение 1 от 2

    При голям успех миналата седмица приключи Международното изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2019”. Форумът, който по традиция се провежда в дните около празника на българските пчелари – 10 февруари, Св.Харалампий, е под егидата на Министерството на земеделието и храните и бе организиран от фирма „Партнерс Експо“ ООД в търговския комплекс „Мания Тауър“, със съдействието на всички браншови пчеларски организации в страната.  

    В тазгодишното XVII-то по ред пчеларско изложение, което се състоя от 7 до 10 февруари, участваха рекорден брой от 150 фирми от 22 държави, пчелари и организации от страната, Европа и Азия, които се включиха и в спора за наградите в отделните категории на форума. Залите на изложението бяха препълнени с пчелари от цялата страна и чужбина, дошли да видят най-новото в областта на пчеларството: технологично оборудване, инвентар, препарати, пчелни и лечебни продукти, медоносна растителност, високопроходима техника. Своя продукция представиха и едни от най-големите европейски производители на конвейерни линии за екстракция на мед.

    Голямата награда на Партнерсекспо ООД - плакет „Крило на успеха” за „Новаторство в пчеларството“, осигурена от Областна администрация Плевен, тази година бе присъдена на „Био иновации“ ООД, Пловдив. Наградатана Фондация „Еврика“ за най-проспериращ млад пчелар за 2018 г. спечели34-годишната Стела Антова от село Старопатица, Видинско, която заедно с баща си отглежда 300 пчелни кошера

    Призове бяха връчени и в категориите за научна публикация, специализирана литература, нов производ на пчелен продукт, опаковка и етикет на годината, най-атрактивно представяне по време на изложението. И тази година голям брой деца от цялата страна изпратиха рисунки, най-добрите от които бяха отличени в конкурса "Пчеларството - екология и плодородие, пчелният мед - здраве и дълголетие". Награди получиха и авторите на най-добрите снимки, изпратени за фотоконкурса на пчеларска тематика. 

    Разговаряхме с представител на подгласника на призовата награда, получена от ИНЖ Костинброд и „Графуер“ ООД зановатехнология - установка за генетична селекция и възпроизводство чрез изкуствено оплождане на елитни пчели-майки инж. Стоян Тонев. 

    -ИнженерТонев,бихте ли представили накратко вашата научна разработка?

    -Съвместната ни разработка с Института по животновъдни науки – Костинброд представлява цялостна установка за изкуствено оплождане на пчели-майки, като основните елементи са изработени чрез 3D принтиране, което позволява дребносерийно производство на голямо разнообразие от сложни детайли, влизащи в изделието. Хоризонталните и вертикалните направляващи на установката, по които се движат изпълнителните звена са съчетани с винтови предавки, което повишава прецизността на работа и намалява влиянието на човешкия фактор – опита и възрастта на пчеларя. 

    - Какъв ще бъде икономическият ефект от нея? 

    -Установката е изработена основно чрез т.нар. адитивни методи на производство, които за разлика от традиционните методи за производство на подобни установки чрез стружкоотнемане позволяват изработката на сложни детайли чрез наслояване, което за малки производствени серии икономически е най-изгодният вариант. В резултат на тази технология, установката е в пъти по-евтина от традиционните аналози, като ги превъзхожда по ергономичност – с нея се работи по-точно и по-бързо, като се има предвид, че продължителното време за манипулациите и механичните травми от процедурата са основните рискове за пчелите. Понижената себестойност и увеличената лекота при работа разширява кръга на пчеларите, които могат да внедрят лабораторните методи в дейността си. 

    - Как тя ще се отрази на качеството на произвеждания продукт и в каква насока? 

    -При използването на изкуствено оплождане при пчелите се гарантира генетичната линия, което позволява воденето на селекционна дейност. Разликата при нашата установка е, че елементите контактуващи с пчелите са за еднократна употреба, което намалява рисковете от разпространение на заболявания, доколкото традиционните манипулатори изискват стерилизационни условия, с каквито повечето пчелари не разполагат. Бързата смяна на приставките и прецизното управление ограничават времето за манипулация на пчелите и възможността за травмирането им, което намалява брака и повишава производителността на пчелите-майки при създаването на нови семейства. 

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини