България произведе първите си течен и сух екстракт от шафран, интерес от Катар

Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките произведе първите сух и течен екстракт от български шафран. Капсула от 50 грама се разтваря в 500 литра течност. Естрактът може да служи за производство на шафранови продукти от сладкарството до козметиката и фармацевтиката. Това съобщи за Кърджали бг вести председателят на Националната асоциация на производителите на шафран и шафранови продукти Хасан Тахиров. Той каза, че екстрактът може да се използва в нашата страна и за производство на традиционни напитки. Чаят ще бъде една от първите. Вече има търговско название „Булфайър”(Български огън).

Интерес към българския шафран проявила и делегацията от Катар, която гостува в страната ни на 8 март. Нейни представители са се срещнали с Тахиров. Катар консумира годишно 50 тона шафран и представлява сериозен пазар, станало ясно от срещата. Шейховете споделили, че не сядат на масата без лечебната билка.

Не е закъснял интересът и на иранската страна. От посолството поискали информация за плановете на асоциацията и изразили готовност за подпомагане на шафрановото производство в нашата страна.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини