Кланици зариват с кокали туристически маршрути в Кърджалийско

Кланици зариват с кокали туристически маршрути и отблъскват туристи в Кърджалийско, сигнализират наши читатели. Последният такъв случай е от миналия уикенд, когато гости от София, излезли на туристически излетq попаднали на камара животински кости в дере между зоните за отдих в Енчец и Главатарци. От камарата поради топлото време се разнасяла воня на леш. Според Веселин Т. случаят не е изолиран. Честа практика е изхвърляне на животински остатъци в близост до Момчилград. Случаи е имало в подножието на крепостите Моняк и Перперикон.

Отблъскваме туристите с подобни деяния. Не съм чул нито една кланица до сега да е понесла санкции, отбелязва Веселин Т.

Кметът на Енчец Юксел Бекир сподели, че проблемът за надзираваното от него землище не е от сега.   В района има три кланици – в Енчец, Крайно село и Срединка. Имало е пререкания със собствениците на кланицата в Енчец и за дълъг период от време не е имало инциденти. Сметището, открито от туристите, не е ново, сподели още Юксел Бекир.

Шефът на БАБХ-Кърджали д-р Георги Грозев посочи, че е задължение на полицията да издири нарушителя, а на общината да почисти. Ние можем да санкционираме при това условие, застрахова се Грозев.

Екологът на община Кърджали Веселина Танчева бе категорична, че сметищата с животински кости в Кърджалийско са продукт на занижения контрол на БАБХ. Замърсяват се най-хубавите места в общината. Това се дължи на факта, че няма отговорници в кланиците, които трябва да сигнализират в случай на нарушения. Вместо БАБХ,   служители на общината издирват останали ушни марки сред костите, за да установят нарушителя, подчерта Веселина Танчева.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини