РИОСВ-Хасково:Одобряваме инициативи за почистване на нерегламентирани сметища, гражданите да сезират кмета на Кърджали

Преди дни редакцията на сайта Кърджали бг вести даде гласност на инициативата на нашия съгражданин Нурикян Мехмедали за почистване на нерегламентираните сметища и регулярно сезиране на РИОСВ и МОСВ за възникването им. Получихме писмо от РИОСВ-Хасково,съгласувано с МОСВ,което публикуваме дословно:

До редакцията на Кърджали BGVESTINET

Уважаема редакция,

Във връзка с Ваша публикация от 4 януари 2023 г., със заглавие „Кърджалийци възстават срещу нерегламентираните сметища, предлагат да изчистим града до август“ и посочени електронни пощи на МОСВ и РИОСВ – Хасково за подаване на сигнали за нерегламентирани сметища, сме длъжни да уточним следното:

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Хасково адмирира всяка гражданска и медийна инициатива за почистване на нерегламентираните сметища на територията на общините.
РИОСВ – Хасково не е компетентен орган по механичното почистване на нерегламентирани сметища.
Съгласно Закона за управление на отпадъците (ЗУО), почистването на нерегламентираните сметища на територията на общините е задължение на кмета на съответната община.
РИОСВ – Хасково, съгласно Закона, е контролиращ и санкциониращ орган.

В тази връзка, за да си бъдем взаимно полезни, е необходимо сигналите от граждани и организации за нерегламентирани сметища в населените места (и извън тях) да са адресирани до компетентен орган – в случая кмета на съответната община. Ако той не предприеме мерки за ликвидиране на нерегламентираното сметище, РИОСВ е компетентен орган да извърши проверка, да издаде предписание, да състави акт и евентуално наказателно постановление за административно нарушение.

Инспекторите на РИОСВ – Хасково винаги са се отзовавали на сигнали на граждани, фирми и организации за образувани нерегламентирани сметища и съгласно ЗООС са издавали предписания към отговорните лица за почистването им. За миналата година инспекторите са се отзовали на 214 извънредни проверки по сигнали за нерегламентирани сметища в областите Хасково и Кърджали. Нееднократно са налагани и санкции за неизпълнение на предписанията. През 2022 г. директорът на РИОСВ – Хасково е съставила 10 акта за неизпълнени предписания за почистване на нерегламентирани сметища, включително и на Община Кърджали.

Инж. Наталия Пачеманова,

Директор на РИОСВ - Хасково

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини