Кланици затрупват с животински кости райски кътчета край Кърджали, местните хора искат възмездие

Изображение 1 от 4

    Кланици затрупват с тонове животински кости райски кътчета край Кърджали и остават безнаказани. Използвайки прикритието на нощта касапи изхвърлят от микробуси чували с кости и вътрешности към бреговете на язовир „Кърджали” между Дъждовница и хижа „Боровица”. Образувани са големи камари. Някои от тях са в непосредствена близост до чешми, посветени на покойници и се възприемат като святотатство. Бездомни кучета, чакали и лисици разкъсват чувалите,глозгат костите и ги разнасят дори по шосето. Смрад се носи над нерегламентираните сметища.

    Проблемът съществува от пет години, но досега няма адекватна намеса на властите, коментира за Кърджали бг вести кметът на с.Пъдарци Емил Искренов. Според него извършителите се чувстват безнаказани, сякаш се ползват с нечия защита.

      Братята Шенол Рамадан и Бирол Рамадан настояват за спешна реакция на община Кърджали. Те са направили опит да хванат касапите. Дори засекли техен бус, изхвърлящ кости. Обадили се на телефона за спешни повиквания 112 , но нарушителите се изплъзнали. Готови сме да сложим камера и да предоставим кадрите на полицията. Ако ги разпознаем ще стигнем и до саморазправа, категорични са двамата братя.

      Сметищата непрекъснато се увеличават. С тях и безстопанствените кучета, оплакват се местните жители на обществения посредник Расим Муса, който организира изнесена приемна в микрорайона. Хората казват ,че има глутници, с които не могат да се справят, защото след кастрацията и маркирането им отново са връщани тук.

    Тези кучета обаче разнасят вмирисаните кости и сеят зарази. Според специалиста д-р Марин Мухтаров се разпространяват инфикциозни и паразитни болести, опасни и за животни и за хора. Необходимо е да бъдат сезирани общинската и областната комисия по зоонозите, които да предприемат общи действия, категоричен е д-р Мухтаров.

      От сметосъбиращите фирми бяха лаконични,че нормативната уредба изключва възможността те да събират костите. Това трябва да се прави от общината, като след съставянето на акт, нарушителите заплащат разноските по закопаването им.

      От община Кърджали реагираха веднага. Те поискаха конкретна информация за сметищата. Ще се търсят ушни марки от животни, за да се идентифицира кланицата и се наложат санкции. От общината са категорични, че са готови за тясно единодествие с останалите институции за да бъде решен проблема.

      Очакваме пълно съдействие от кметовете на Дъждовница,Пъдарци и Пенево за да се справим снарушителите. Не искаме да си прехвърляме топката.Трябват ни и свидетели за да сезираме Прокуратурата. Това заяви шефът на местната служба на Българската агенция по безопасност на храните д-р Георги Грозев. Той припомни успешни акции на институцията съвместно със жандармерията, когато са били задържани нарушители. Нямаме екип,който специално да натоварим с дебненето край сметищата,но се надяваме на синхрон с институциите. На първо време костите трябва да се закопаят,смята д-р Грозев. Той посочи,че преди две десетилетия горенето на костите в екарисажи е носело печалба на кланиците,защото полученото костно брашно се ползвало за фураж. Сега не е така и обработката на отпадъците носи разходи и се прави нелегално от мнозина.

      Бърза бе реакцията на сметосъбиращите фирми. Те поеха ангажимент да поставят кошчета за смет до чешмите за пикник, изградени по протежение на пътя.Така те няма да привличат бездомните кучета и да стават място за разнасяне на кости.

      Общественият посредник Расим Муса изрази мнение, че проблемът трябва да се реши комплексно и е готов да инициира работна среща на компетентните и заинтересовани институции, за справяне с казуса,който поставя под въпрос здравето на хората и развитието на туризма в региона.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини