Намесиха третия пол насред дебата за бюджета на Кърджали

    Намесиха третият пол насред дебата за бюджета на Кърджали. Наред с доводите за и против план-сметката на общината кмет и опозиция задълбаха върху постулатите на Истанбулската конвенция. Тон даде председателят на групата съветници на ГЕРБ Огнян Иванов, който излезе на трибуната с розови очила, иронизирайки кмета. Иванов е известен с репликите си, че градоначалникът носи розови очила по време на обсъжданията на бюджетите за последните години от своя мандат. Веднага реагира общинският председател на БСП Георги Кючуков. Той качи във Фейсбук снимка на Огнян Иванов с розовите очила, като написа на страницата си, че е бил изненадан и е очаквал съветникът от ГЕРБ да се изкаже по Истанбулската конвенция. Нещо повече групата на социалистите даже имала намерение да напусне залата.

    Розовите очила се възприемат по различен начин от различните общества. Има обаче и случаи когато това става по един и същ начин. Всяка година по различни места се състоят фестивали. Тази година в София през юни ще се състои София прайд. С тези очила Вие ще бъдете достоен представител, подчерта градоначалникът. Той бе категоричен, че розовите очила много отиват на Огнян Иванов. Председателят на групата съветници на ГЕРБ не остана длъжен: “Кмете Ви е сте много информиран. Явно проявавате интерес. Може да сте ходили, признайте си. Не е нужно да се притеснявате. Поговерете със секретаря на общината , който е със специалност клинична психология“.

    На фона на дебата за третия пол стана ясно, че план-сметката на общината ще бъде на стойност 59 100 000 лева. Бюджетът спрямо миналата година е увеличен с 19%. 4 млн. са преходен остатък от 2017 г. 35 899 000 лв. са постъпления от централния бюджет, а 23 200995 са от местни приходи. Данъчните приходи са 6 821 000 лева. От такса смет са набрани 5 380 000 лева.

    Основният приоритет , заложен в план-сметката е образованието. За него са предвидени 25 млн.лв.За обновяване и реконструкция на обекти с образователни цели са предвидени 6 237 000 лв., привлечени по оперативна програма „Региони в растеж“. Общо за тази и следващата година общината е привлякла от еврофондове 19 879 624 млн.лева, основната част, от които са насочени към образователната инфраструктура.

    Кметът и съветници от ДПС определиха план-сметката като бюджет на инсестициите. Инж.Хасан Азис подчерта,че основна слабост на бюджета е задлъжнялостта. На това отговаряме с активна инвестиционна програма. Активният инвестиционен процес е единствено правилния за генериране на допълнителни приходи, подчерта кметът. Затова и влагаме в образованието 15 млн. лева ,каза още той. Освен това общината ще дофинансира държавните дейности, сред които и образованието с два милиона лева. Общината се развива въпреки правителството, категоричен бе Хасан Азис.

    Опозицията не бе единна по отношение на бюджета. От БСП и РБ подчертаха , че ще гласуват въздържали се заради положителното в бюджета. Това били инвестициите в образованието. Те отбелязаха, че основният проблем спъващ общината е задлъжнялостта.

    Категорично против план-сметката бяха от ГЕРБ. Огнян Иванов натърти, че е сбъркана философията на бюджета. Затова от години герберите не правят писмени предложения до общината преди гласуването му.

    Бюджетът бе приет с гласовете на съветниците на ДПС.

    Георги Кулов 

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини