Традициите на жителите на кв.“Боровец“ по-силни от жалбите на кърджалийци от съседните квартали

    Традициите на жителите на кв.“Боровец“ се оказаха по-силни от жалбите на кърджалийци от съседните квартали. Това стана ясно при словесния сблъсък днес на сесия на местния парламент в Кърджали.

    Общинският съветник и председател на групата съветници от ГЕРБ Огнян Иванов излезе с предложение да бъдат забранени тържества на открито,чийто празничен шум надвишава допустимите от нормативната уредба стойности заради десетките жалби. Иванов предложи промени в Наредбата за опазване на обществения ред, които да задължат кмета инж. Хасан Азис да има правото да иска намесата на Регионалната здравна инспекция или независими лаборатории в случай, че децибелите на общински терени като тротоари, паркове,площади,надхвърлят нормите и нарушават обществения ред. Иванов цитира Закона за защита от шум в околната среда и наредби на общините Бургас и Пловдив, където има такива рестрикции. Общинският съветник посочи, че в момента има уведомителен режим за сватби и други шумни тържества, но не и разрешителен.

    Общинският съветник Байрам Байрам обвини Иванов, че има предвид конкретно кв.“Боровец“.

    В Кърджали от векове има традиции. Всички знаем,какви политически сили управляват Бургас и Пловдив, реплекира председателят на групата съветници от ДПС Мухаррем Мухаррем.

    Секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир прочете становище на кмета инж.Хасан Азис. Според него кметът не е страна. Постановленията за замерване и контрол не са от неговите компетенции, а на държавните органи, заяви Сезгин Бекир.Той посочи,че и сега общинската Наредба за опазвне на обществения ред регламентира нарушаването на спокойствието на гражданите, фиксираща часови диапазон. Предложенията на Огнян Иванов не са приложими в настоящата правна рамка, каза още секретарят на общината.

    Огнян Иванов обяви становището за некомпетентно и противоречащо на Закона защита от шум в околната среда. Той каза, че до сега няма случай общинска администрация да е издавала разрешение за сватба или друго голямо тържество.

    От името на групата съветници на БСП Георги Кючуков подкрепи Огнян Иванов.

    С 23 гласа въздържали се от ДПС и 17 за от опозицията,предложението на Огнян Иванов бе отхвърлено.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини