Червен протест след син призив срещу увеличението на данъците в Кърджали,ДПС с компромис

Изображение 1 от 5

    Червен протест след син призив посрещна днес кмета на Кърджали инж.Хасан Азис пред сградата на Бизнесинкубатора , където се провеждат сесиите на местния парламент. Около тридесет възрастни хора посрещнаха съветниците от ДПС и градоначалника с плакати. На един от тях пишеше „67%-геноцид!Опомнете се!“. Някои определиха управляващите в общината като кръвопийци.

    Кметът инж.Хасан Азис не подмина протестиращите. Той се пря при тях. Възрастна жена се оплака от лошо качество на общинските услуги и по конкретно на сметопочистването. Пенсионер подчерта,че по силите на връстниците му е увеличение от 25%, но не и от 67% на местните данъци и такси.

    Градоначалникът покани инициативния комитет организирал протеста в кабинета си на разговор утре сутринта. Той посочи,че много по-сериозно на джоба на кърджалийци ще се отрази увеличението на водата. Призова заедно с инициативния комитет и подкрепящите го граждани да протестират пред В и К, където държавата е основен собственик.

    Градоначалникът апелира съветниците да подкрепят исканите увеличения на данъци и такса „смет“. Той посочи, че със събраните допълнително от данъци 840 000 лева ще може да се покрие едва дофинансирането на детските градини, което ежегодно и последователно общинска администрация прави. Въпреки това се налага повишаване на данъците , защото това е в съзвучие с Програмата за финансово оздравяване. Що се отнася до таксата „смет“ парите ще отидат в РИОСВ-Хасково, защото нямаме депо за компостиране на твърди битови отпадъци. Вината е на МОСВ, която не приключи проекта по изграждането на депото за твърди битови отпадъци.

    Дебатът бе особено ожесточен, като в него се включиха двамата зам.-председатели на Общинския съвет и председатели на комисии. Председателят на групата съветници от ДПС Мухарем Мухарем предложи промилите за данък сгради за физически лица да не са 2, както обяви общинската администрация,а 1,8. Предложението се прие от градоначалника. То бе гласувано от съветниците на Движението заедно с целия пакет от промени в данъците и таксите.

    Атмосферата в залата се нажежи от обявената от председателя на групата съветници от ГЕРБ Огнян Иванов новина за изтегляне на касационната жалба на Община Кърджали от Върховния административен съд. На практика градоначалникът се отказва от съдебната битка срещу Областна администрация и трябва да връща или прихваща суми на гражданите,взети при първото увеличение на налозите миналата година ,оповести Иванов.

    Зам.-председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед го обвини в популизъм. Съветникът Байрам Байрам, председател на постоянна комисия обяви,че Иванов се крие като коте в теменужки. Градоначалникът го определи като политически номад, стажувал в БСП като общински съветник.

    Огнян Иванов упрекна Хасан Азис, че жонглира с цифри. Вие сте избран,но не богоизбран,върна репликата съветника от ГЕРБ.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини