Кърджалийци искат солени глоби за тези, които замърсяват, но си траят когато дойде общинската контрола

Изображение 1 от 6

    Кърджалийци искат солени глоби за тези, които замърсяват града, но си траят,когато дойде общинската контрола на проверка. 85% от включилите се в анкета на сайта Кърджали бг вести са категорични, че трябва да има строги санкции за тези, които изхвърлят сметта си на нерегламентирани места. Още десет на сто са на мнение, че това вече трябва да е факт. Едва 5 на сто смятат, че не бива да се налагат солени глоби.

    В същото време когато служители на общината съставят предписания на жилищните сгради, където има нерегламентирани сметища или замърсяване на междублоковото пространство, кърджалийци отказват да съобщят имената на съседите замърсители. Това обезсмисля издаването на наказателни постановления, защото те веднага ще паднат в съда. Това коментира за Кърджали бг вести екологът на Община Кърджали Веселина Танчева. Тя посочи, че обикновено недобросъвестните кърджалийци изхвърлят сметта си извън контейнерите нощем, което също затруднява идентифицирането им.

      Председателят на временната комисия, която бе създадена да набележи мерки за чистотата на града, Юсеин Ахмед сподели,че се сблъскваме с манталитет. Необходимо е още от ранна детска възраст родители и училище да възпитават подрастващите да пазят града чист. Комисията, съставена от общински съветници и общински служители и представители на трите фирми, грижещи се за чистотата на Кърджали направи предписания, но те издържаха една година.Отново имаме сигнали за сметища, каза Юсеин Ахмед, който е зам.-председател на Общинския съвет.

      Юсеин Ахмед посочи, че в последно време появата на нерегламентираните сметища се отдава на санирането.Граждани изхвърлят отпадъци. Останалите следват примера им.Появяват се камари от боклуци и нерегламентираното сметище е готово. През лятото сметосъбиращата фирма е правила по два курса на ден, за да насмогне да извозва сметта.

      Общественият съвет към Общинския съвет ще постави проблемът пред местния парламент.Искаме дебат за санкции срещу замърсителите. Правят се предписания, а няма нито един глобен.Това сподели ръководителят на Обществения съвет Милан Миланов. Той смята,че без глоби проблемът няма да бъде решен.

     Служители от общината споделиха, че там където домоуправителите са си на място и инициират съботни уборки между блоковете е престанала практиката на изхвърляне на торби със смет от терасите. Живущите са станали по взискателни към чистотата в междублоковите пространства.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини