Наши деца стажуват в туристическия бранш в Европа,не се връщат отиват да работят там

Кърджалийчета стажуват в туристическия бранш в Западна Европа,след което не остават в Кърджали а отиват да работят там ,привлечени от доброто заплащане.Учениците от Професионалната гимназия по туризъм „Проф.д-р Асен Златаров”от 2004 г. заработват в реномирани хотели и ресторанти производствената си практика и с охота след дипломирането си отиват на Апенините.Тази година те ще стажуват в Малага ,Испания и ще отворят нова гурбетчийска дестинация.Изтичането на кадри е обяснимо,като се има предвид,че стартова заплата на начинаещ готвач в Швейцария например е 2500 евро.

  Наши деца стажуват и на реномирани български курорти,където почиващите са чужденци като „Албена” и „Златни пясъци”.Проявяват висок професионализъм и заявки за ангажименти започват да валят от ресторантьори и хотелиери,още много преди началото на сезона.

  Гурбетчийството сред кърджалийчетата е заразително.Професионалната гимназия по туризъм в Кърджали дава една десета от нужните кадри за града,но почти никой не остава тук.Много от младите хора се пробват предимно на нашите курорти преди да хванат пътя за Западна Европа.

Затова вече в курортите по Черноморието им търсят заместители от Русия и Молдова.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини