Кметът Хасан Азис: Ако се вдигне налогът местният бизнес може да емигрира

Общините да могат да вдигат данъка върху физическите лица от 10 до 12%, предлагат в управленската си програма от ГЕРБ. Добавката ще постъпва в местната хазна и с тези пари ще може да се прави икономическа политика в съответното населено място, обясниха Владислав Горанов и Томислав Дончев, които са сред авторите на документа. Това ще може да стане след промяна в няколко закона. Решенията ще ги взема общинският съвет.

Кметове и от националното сдружение на общините реагираха негативно на идеята и я определиха като ограничителна. В същото време обаче градоначалници от ГЕРБ я подкрепяли, увериха от централата.

„Това, което предлагат от ГЕРБ, е добър вариант, ако имаме работеща икономика, но не виждам основание в момента да натоварваме допълнително бизнеса. Аз поне не бих предложил подобна инициатива, защото можем да ги пратим в други общини, където няма подобни тежести“, коментира пред „Преса“ кметът на Кюстендил Петър Паунов. Кметът на Кърджали Хасан Азис също се опасява, че местният бизнес може да емигрира, ако се вдигне налогът.

„Естествено е, че никой няма да посмее да въведе тази добавка до местните избори догодина. Когато държава се опитва да се изтласкаме от кризата, да увеличаваме данъците, е повече от странно“, заяви Емил Савов, зам. изпълнителен директор на сдружението на общините.

Тяхното искане към политиците бе друго - да им се преотстъпи част от данъка за физически лица - до 30%, но да си остане досегашният му размер. Така между 500 млн. лв. и 750 млн. лв ще останат в местните управи.

Ще търсят и опозицията за промени в конституцията

Партията на Борисов ще се стреми към конституционно мнозинство с партньорите и опонентите си в парламента. Целта е да бъдат извършени промени в основния закон, както и да започне дебат за изготвяне на нова конституция, е записано в програмата им. Румяна Бъчварова обясни, че в зависимост от разпределението на силите след вота ще обмислят и промени в съдебната система, както и да бъде оптимизиран статутът на ВСС.

Много важна промяна е намерението им и чужди агенции от ЕС да акредитират нашите вузове. Освен това вече до 50% от субсидията им ще зависи от качеството на образованието. Сега е до 10%.

Близо 2 млрд. лв. ще се дадат за енергийна ефективност на многофамилните сгради, като първите две години това ще е безплатно за тях. В Спешната помощ ще работят само парамедици, а за инвитро вече държавата ще плаща без ограничения за броя процедури.
1 млрд. лв. са за изостаналите общини, включително и за Северозапада.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини