Бурса преоткрива хамамите, превръща ги в културни средища

Общината в Бурса преоткрива хамамите, като ги превръща в културни средища. Те се реставрират в автентичния им вид, като отново се изпълват с хора. Този път обаче те идват в тях не заради чистотата, а заради социалните контакти. Наскоро община Бурса отвори хамам в центъра на града, в който се помещават концертни зали за камерна музика, фолклорни състави и кафене.Той е непрестанно пълен с хора.

  Османлиите заимстват традициите в изграждането на обществените бани от римляните и византийците. Най-често ги строят до минерални извори. Те са средище не само за хигиена, но и за срещи и разговори.В много от хамамите са се решавали човешки съдби, дори бъдещето на отделни държави.

  Турците изпитват пиетет към лечебната сила на минералните води и затова пазят и реставрират хамамите с такива източници. Така в съвременния комплекс „Кервансарай”в Бурса е вграден стар хамам. Той е изцяло реставриран и гостите на хотела могат безпроблемно да го ползват. Има отделение за мъже и за жени. Има си и теляци както в древността. Дори тасовете са копие на прототипите си от 16 век.

  В Кърджали също е имало хамам. Той се е намирал под колелото на Пазара. Основите му бяха открити преди няколко години и се проведоха спасителни разкопки. За съжаление не можеше да бъде възстановен. За щастие в Пловдив хамамът оцеля.

 Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини