Министър прегръща идеята на кърджалиец за верига от български хипермаркети

Хасан Тахиров

Министърът на икономиката Драгомир  Стойнев прегърна идеята на кърджалиеца Хасан Тахиров за изграждане на хипермаркети за стоки българско производство.Нашенецът отправи апел до премиера Пламен Орешарски чрез страниците на сайта Кърджали бг вести и вестник Заман.Тахиров сподели опита си от дългогодишия си престой и бизнес в Швеция на 5 юни 2013 г.Идеята бе заимствана от наши предприемачи и предложена на министър Стойнев.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обеща на производители на български стоки държавна подкрепа за изграждането на хипермаркет, в който ще се предлагат само техни продукти. Това стана по време на негова среща в петък със сдружението "Произведено в България - съюз на малкия и средния бизнес", на която бе подписано и споразумение за по-голяма държавна подкрепа на българските малки и средни компании за износ в чужбина.,написа вчера сайта „Медиапул”.

 

 Идеята за хипермаркет, в който да се продават само български стоки, е на сдружението, от думите на министъра не стана ясно какво точно ще е държавната подкрепа за това начинание, нито къде ще е планираният магазин и кога ще започне да се изгражда.

 

Обединяваме действията си, за да защитим българското производство и да осигурим условия за реализацията на произведените в страната стоки и услуги, каза министърът и обясни, че това са фирмите, които създават работни места, изплащат работни заплати и са коректни към служителите си.

 

За нас това е важно, това не противоречи на европейската практика, а българските производители трябва да бъдат подкрепени, посочи Стойнев.

   Кърджалиецът със шведски паспорт Хасан Тахиров е готов с предложение до кабинета “Орешарски”за създаването на 200 000 работни места,написа Кърджали бг вести преди пет месеца. Нашенецът , родом от кърджалийското село Дюлица е живял дълги години в скандинавската страна, където е имал супермаркет и кафенета. Той смята,че може да използва опита си и да даде идеи на новия премиер , как да изпълни обещанието си за разкриване на работни места.

  Според Тахиров държавата трябва да възстанови Министерството на външната търговия и по подобие на Китай да подпомага износа на български продукти. Европейският съюз трябва да отвори пазарите си, както ние нашите за негови стоки, смята Тахиров. Той препоръчва учредяване на холдинг, в който да се включат конкурентноспособните предприятия от леката индустрия. Холдингът да открие верига хипермаркети “България”в 27 страни от общността. В тях да се продават до 80% български стоки. В търговската мрежа ще се разкрият 30 000 работни места. Близо десет пъти повече обаче ще се открият в българската промишленост. Мощностите ще бъдат натоварени.

Българските стоки-храни, дрехи,обувки не отстъпват по качество на западноевропейските. Напротив. Те са много по-качествени, а могат да се продават на половин цена от тази, на която се търгуват продуктите на ЕС твърди Хасан Тахиров. Той смята, че на ден само киселото ни мляко и хляба могат да осигуряват курсове за над двадесет самолета към европейските пазари. Почти всички 2000 наши фирми ще бъдат ангажирани и ще имат пазари,пресметнал е Тахиров.

 Тахиров твърди, че традиционната пресметливост на западняците,също ще бъде фактор в наша полза. Те ще предпочетат нашите по-евтини и по-качествени продукти. Ако се продават и изделия на българската кухня,печалбата ще бъде още по-голяма. За запядняците готвеното е истински лукс.

Той препоръчва на кабинета “Орешарски” да създаде четиригодишен план за търговска инвазия към Западна Европа. В края на плановия период и мандата на правителството на човек от населението на България дневно ще влизат по 5 лева от печалбата.

Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ге
    Георги
    1 0
    11:26, 10 мар 2017
    То не бяха вериги магазини,то не бе чудо! Сега пък на производител се прави , много хубав шафран вадил ама само на приказки. Няма никакво производство ми си е чист прекупвач и на който продаде да си бше главата. Първо на държавата предлага и като нестана дай да мамим хората!!! Тахиров къде ти е пржизводството от 30 те ти несъществуващи декари??? Ако имаше производство по-можеше да убедиш хората че шафрана е печеливш бизнес,да ама нямаш 😂😂😂

Още новини

Последни новини