Наше момиче тръшка момчета, взема им страха с крошета

Найме Фаик

Осемнадесетгодишната Найме Фаик тръшка момчета на тепиха, взема им страха с крошета. Тя тренира едновременно два типично мъжки спорта-борба и бокс и жъне успехи. Участва в републикански първенства за жени, където печели медали. Иска да се пробва и на международния тепих и ринг. Неин кумир в спорта е световната шампионка Станка Златева. Смята, че може да успее и в двата мъжки спорта. Не се страхува от конкуренцията на дамите, защото е имала за спаринг партньори мъже. Връстниците й я смятат за мъжкарана и са респектирани от уменията й.

Найме Фаик е от кърджалийското село Стремци. От две години тренира борба в спортен клуб “Крепост”, който е една от най-добрите школи за млади борци в страната. Да се занимава с борба я насърчава баща й. Семейството се слави с потомствена традиция в борбата. Тя е единственото момиче в клуба. Състезава се с момчетата. Участва в категория до 65 кг. Смята, че за нейното развитие като спортист много е помогнал треньорът й в Стремци Айдън Руфат. Миналата година печели бронзов медал на националния турнир за купата на кмета на Кърджали, който се проведе за празника на града. На републиканското се класира пета. Отчита, че може да постигне повече, ако има за спаринг партньори-жени.

Преди три седмици се записва да тренира бокс в кърджалийския клуб “Арда бокс” при треньора Стоян Узунов. Бързо напредва. Преди дни на републиканското в Русе печели още при първо участие на голямо състезание бронзов медал. На полуфинала я бие само шампионката.

Бях много нервна, защото това бе първа моя изява. Може би това допринесе да не се класирам на по- високо място на стълбичката, споделя Найме Фаик.Смята че борбата много и помогнала, защото била силна физически и надмогнала над съперничките.

Найме има талант. Очаквам златен медал на държавния личен шампионат за жени, който ще се проведе на 2 април в Хасково , споделя треньорът Стоян Узунов.

В момента клуба изгражда нов ринг с олимпийски размери в Кърджали. Искат да организират международен турнир с участие на боксьори от Турция.Найме не крие амбиции да се представи и на международния ринг.

Найме Фаик учи в кърджалийското СОУ”Отец Паисий”. Респектира момчетата. Смята,че една девойка трябва да разчита на себе си и да има самочувствие.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини