Виртуозът на акордеона Нешко Нешев-един от „Битълсите на народната музика”

Виртуозът на акордеона Нешко Нешев тази година навършва седемдесет години.Надали има друг музикант в Кърджали,който да е дал толкова много на своите съграждани.Неговата музика прославя града ни по световните сцени.За Кърджали и България говори музикалната публика в САЩ и Европа.Папа Йоан Павел II го удостоява с медал.ООН го обявява за Посланик на добра воля.Няма по достоен кърджалиец в момента,който да заслужава званието „Почетен гражданин на Кърджали”.Инициативен комитет от дейци на културата и журналисти го номинира за това звание.

  Целият ми живот е свързан с Кърджали.Музикантската ми кариера започна от тук и ще завърши тук,споделя виртуозът на акордеонът.Той е потомствен музикант.Баща му го насочва към акордеона,а дядо му сутрин му пуска народна музика по радио „Христо Ботев”Нешко Нешев още от съвсем малък започва да посещава школата по акордеон в Дома на културата.Учи няколко години поред.Получава още тогава признание.Големия хореограф Тодор Момчилов го кани да свири на танцьорите от представителния ансамбъл към Дома.

 Свирих денонощно на акордеона.С него лягах,спях с него,с него ставах,разказва Нешко Нешев.Той дори ходи на училище с музикалния инструмент.От ръководството го карат да свири рано сутрин на физзарядката.И учители и съученици много се радваха на музиката ми,казва още виртуозния музикант.

  В навечерието на казармата полага много труд.Иска да създаде свой собствен стил,да е по-различен от батковците с акордеони.Така прониква дълбоко в дебрите на фолклора.

Създава неповторим стил,необичаем за България.Но няма кой да му подаде ръка по музикантските върхове.Няма кой да го хване за ръка и да го вкара в студиото за звукозапис.

  След казармата се събират с Иво Папазов-Ибряма,с когото са расли заедно от деца.Канят ги в култовата кръчма „Скобелевския мост”.Само за седмица славата им се разнася.В заведението не могат да се намерят места.Заради дългите им коси ги наричат „Битълсите на народната музика”.Почитателите им споделят:”Елате да видите сия момчета как свирят!Огень,огень фърчи от сцената!”.Започват участията им по сватби.Пазарят ги 5-6 години напред.

  По това време Нешко Нешев се потапя в магията на джаза.Сутрин рано преди да репетира той слуша музикални пиеси по радиото.Нямаше кой да ми обясни какво е джаз.Просто дядо пускаше тази музика.Хареса ми.Казах си:ако вкарам импровизациите в моята народна музика,ще се получи нещо вълшебно и започнах,споделя Нешко Нешев.

 Междувременно в „Скобелевския мост” идват музикантите от легендарния джаз квартет „Бели,зелени,червени”.Дошли са да чуят предизвикалите бум в музикалните среди кърджалийци.

  Джазмените рекли в един глас:Вие жив джаз свирите бе!това е невероятна музика!Не сме чували нищо подобно до сега!

  „Бели,зелени,червени” записват касети с тяхна музика.Предоставят ги на брата на свотовноизвестният български джазмен Милчо Левиев-Йоан.Братя Левиеви са поразени.Милчо Левиев ,който твори в САЩ отлага полета си,за да се срещне с „Битълсите на народната музика”.Той им отваря много врати в Америка.

  Дочува и Джо Бойд,мениджър на световните колоси „Пинк Флойд”.Идва да ги срещне на сватба в Хасковско.Като ги чул ,отсякъл:С вас ще се работи!

 Той бе човекът,който ни показа света.С него записахме на винил и първия си албум „Орфей”,спомня си Нешко Нешев.

 Първият  концерт е в джаз клуб в Лондон,в който достъпът е само с клубни карти.Идват само ценители.По стените са портрети на гостували звезди като Елла Фитджералд и Бени Гудман.Чернокожо момче-сервитьор отсервира.В този момент Нешко и Апаза започват да свирят,правят проба.Момчето изтърва таблата ,обръща се и ги пита-Каква е тази музика която свирите?

Казах си:тука работата ще тръгне!-разказва Нешко Нешев.”Битълсите на народната музика” свират цели три часа,двойно повече от предвиденото.От там тръгват да покоряват Америка.Прекосяват я от единия до другия край.Не обръщат гръб и на Европа.

  Издават десетина албума с народна музика миксирана с балкански джаз, Половината от тях са записани в чужбина.Нешко Нешев има и два самостоятелни албума,единият записан в България,а другия в Турция.

  Соловите изяви на Нешко Нешев са свързани и със югоизточната ни съседка.Той споделя,че турската музикална аудитория е възхитена от народните ритми на българския фолклор и балканския джаз.Реагират екзалтирано,когато има примеси от „Ориент балкан”.Те признават:Ние не можем да свирим това което чуваме от вас,но вие можете да свирите нашата музика.

Канят го в предавания на каналите ТРТ 1 и ТРТ Мюзик.Турски музиканти вземат уроци от виртуоза.Учат се да свирят българска народна музика.

  Признанието към големия музикант не закъснява.Институтът за световна музика го награждава с грамота.На световен фестивал на акордеонисти в Сан Антонио в САЩ има специален концерт при закриването.Връчена му е и награда.

 Негова музика звучи в посолствата на всички държави по света.Той композира и изпълнява с Елена Чаушева музика посветена на бежанците по света.ООН го определя за Посланик на добра воля.Получава медал от папа Йоан Павел II.Поредното музикално отличие му връчват от Международната общност на музикалните журналисти.

  Като най-добра своя пиеса маестрото определя „Носталгия”.Свири я на сватбата на принцеса Калина.Тя се разплаква.Много негови творби са хитове в България:Донино хоро;Нешино хоро;Завило се вито хоро;Дядова ръченица.Свири композиции  за танцови състави.

  Нешко Нешев има мечта.За юбилея си да подари на съгражданите си химн на Кърджали.Ще ги зарадва и с голям концерт на рожденния си ден 22 ноември.

Текст и снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини