ДПС поиска Гражданска избирателна комисия, паралелна на ЦИК

Движението за права и свободи /ДПС/ има идеен проект за създаване на Гражданска избирателна комисия и паралелен изчислителен център на този, който е към ЦИК, за предстоящите избори. Това заяви в Плевен председателят на партията Лютви Местан.

Той посочи, че ако предприемат реализирането на идеята за алтернативен изчислителен център, ще подготвят за участие в наблюдението членове от младежкото ДПС. По думите му целта е “да се осигури охрана на действително подадения вот и контрол върху опитите за силовото въздействие върху избирателите”. Според него се е видяло на местните избори “как държавни служители и представители на регионалните структури на централната власт действат като партийни пропагандатори на ГЕРБ”. Председателят на ДПС заяви, че ще настояват и за голям брой чуждестранни наблюдатели. Няма политическа логика ГЕРБ да повтори мандата си, каза още Местан. Според него следващото управление трябва да излъчи правителство, зад което да стои широко политическо съгласие, защото състоянието на държавата било такова, че изходът от кризата не бил по силите на една отделна политическа сила. Местан смята, че следващото управление “трябва да възстанови демокрацията и да има ясни национални приоритети”. Според него страната ни е имала такива за влизане в НАТО и Европейския съюз, а “сега има членството, но няма стратегия какво да прави с това членство в ЕС”. Избраните в 42-рото НС партии трябва да намерят сили да потърсят една идея над партийна формула на кабинета – това е предизвикателство пред зрелостта на българските политици и партии, каза Местан.

В неделя той участва в заседание на областното ръководство на ДПС заедно с евродепутата Метин Казак и лидера на младежко ДПС Илхан Кючук. Плевенската структура прие декларация, в която “осъжда опита за покушение на лидера Ахмед Доган”.

Източник: http://www.pik.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини