Община Момчилград спечели проект за енергийна ефектиност на читалището

Кметът на община Момчилград Акиф Акиф подписа договор за  проект за енергийна ефективност на читалище „Нов живот” на стойност 279322,76 евро в  Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.Проектът включва изграждане на топлоизолация и хидроизолация  на покрива, топлоизолация на  вътрешните фасадни стени, за да не се наруши каменната фасада,  нова отоплителна инсталация, подмяна на външната дограма, на осветителните тела и поставяне на енергоспестяващи крушки. Предвижда се също изграждане на модерна децентрализирана отоплителна система -  VRV система.  Тя може да осигури  отопление с минимални разходи, тъй като  в различни периоди на деня се използват различни части и помещения от сградата. Планирано е също цялостна подмяна на дървената и метална дограма с PVC дограма.
Проектът цели намаляване на необходимите разходи за енергия с 75,88%, равняващи се на 453742 kWh/година. Поради крайно недостатъчните финансови средства, всяка година  общината финансира част от разходите на читалището. Значителна част от това субсидиране е за отопление на отделните зали и строително-ремонтни дейности произтичащи от факта, че читалището не е основно ремонтирано от прострояването  на сградата през 1987.  След изпълнение на енергоспестяващите мерки сградата ще влезе  в клас "В" на енергопотребление.Проектът ще осигури комфортна обстановка, в която децата могат практикуват всякакви културни дейности.  Сградата на читалището се използва от различни групи, предимно деца - репетиращи театрални постановки, народни танци, модерни танци и други. Целта е, подобрявайки условията в сградата на читалището, да се привлекат възможно най-голям брой младежи и деца към тези групи.
Финансирането е по линия на Международен фонд "Козлодуй" (МФК). Фондът  е създаден с рамково споразумение между Европейската банка за възстановяване и развитие и Република България, подписано през юни 2001 г. Администратор на средствата на МФК е  EБВР, а управлението у нас се осъществява от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. МФК е създаден с цел управление на безвъзмездната помощ, отпусната от ЕС за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на блокове  1-4 на АЕЦ "Козлодуй". Очаква се строително-ремонтните дейности да приключат в края на ноември т.г.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини