Тренчев:Държавата си затваряше очите пред Захариев

-Д-р Тренчев, напрежението в ОЦК-Кърджали беше свалено преди Великден, след като бяха преведени 500 000 лв. и започна изплащане на заплатите на работниците. Както в ГОРУБСО-Мадан, така и в Кърджали това стана след намесата на премиера. Редно ли е това?
- Въпросът е къде са били данъчните, които са виждали как вървят и двете предприятия? Защото има огромни неплатени осигуровки. Чу се, че министър Дянков ще праща данъчните. А досега те какво са правили? Мога да цитирам хиляди фирми, които при спиране на плащането моментално биват нападнати от данъчни. Докато тези две предприятия никой не ги закача. Значи трябва да търсим други връзки и съображения зад бездействието на държавните органи.

- Виновникът за случилото се - собственикът Валентин Захариев, като че ли остава безнаказан?
- Прословутият Валентин Захариев е бизнесмен, чиито дела са познати на обществеността. Те не са от вчера. Виждате каква е съдбата на предприятията, през които е минал. Какво е правила държавата за целия период, в който този човек съсипва едно след друго предприятията? Той взе огромен комбинат и не е същественото това, че е взел “Кремиковци” за 1 долар, а че е поел дълговете, които бяха много и които той не плати. А държавата нито го задължи да ги плати, нито си върна предприятието, което бе логично. Ако Агенцията за следприватизационен контрол беше на мястото си, нямаше да допусне частна собственост, придобита от държавата да стигне до това състояние. Нещо повече, държавата си затвори очите, когато се препродаде “Кремиковци”. От което г-н Захариев взе много пари. Изглежда той е човек, който каквото придобие като средства, си ги заделя като негови. А оттам нататък работи с кредити, които не обслужва и се стига до трагедията, която наблюдаваме сега.

Валентина Петрова,в.”Труд”

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини