32 °C

Румен Кръстев осъди ОЦК за отравяне с олово,полагат му се 300000 лева

Румен Кръстев

Погребаният жив между четири стени кърджалиец Румен Кръстев осъди ОЦК-Кърджали да му заплати обезщетение за отравяне с олово.Окръжният съд в Кърджали потвърди решение на Райония съд.Магистратите показаха високо чувство на справедливост и доблест,вземайки справедливо за пострадалия работник решение.Съдия Мария Дановска е категорична:ОЦК трябва да овезмезди Румен Кръстев с 300 000 лева.

 Ще припомним,че името на Кръстев нашумя преди четири години, когато той бе напълно парализиран от тежко оловно отравяне в следствие на работата си в Оловно-цинков комплекс-Кърджали. Случаят на кърджалиецът влезе не само в медиите,но и в медицинските анали с високата степен на интоксикация,коята бе без прецедент в страната ни.Той бе на косъм от смъртта и само професионализма на токсиколога доц„.Янко Илиев го вади от отвърдното.Семейството , а от там и живота на Кръстев са безвъзвратно разбити и той иска за това възмездие.Подава иск за обезщетение от 500 000 лева.Тези пари са нужни за поддържане на живота му.Те са недостатъчни за лечението му.

.Ако получа обезщетение ще възстановя доколкото мога здравето и семейството си.В момента съпругата и синът ми са в Русия.Без тях животът ми е немислим,споделя Румен Кръстев.На първа инстанция  Районния съд в Кърджали присъжда на Кръстев обезщетение от 300 000 лева.Кръстев бе разколебан. Сумата изглежда голяма, но е далеч от нужното за лечение и от европейските практики. Ръководството на ОЦК обжалва решението на втора инстанция.Окръжният съд оповести  решението си вчера.

  Сагата на Кръстев започва на 5 октомври 2010 г.До този момент той съвестно изпълнява задълженията си в цех „Оловна агломерация“ на ОЦК.Смятат го за един от най-съвестните работници.Има седемнадесет години трудов стаж.Изведнъж той рухва в резултат на оловно отравяне.Парализиран е напълно.Изпада в кома.Започват да го лекуват с диагноза онкологично заболяване.Настанен е в хосписа в Кърджали и отписан от света.Един от хората които му помага с пари е служител на Темида.Кръстев не крие,че и от ОЦК на два пъти плащали линейка до Пловдив.Случаят му е приет присърце от токсиколога  доц.Янко Илиев от Университетска болница „Св.Георги“ в Пловдив.Той поставя диагнозата оловна интоксикация.Приема го в клиниката по токсикология и го лекува безвъзмездно.За три месеца успява да постигне забележителен напредък.Румен Кръстев се изправя на крака и може сам да се обслужва.Но дотук.За да възстанови болното си тяло и още по болната си душа е нужно скъпо лечение. Детоксикацията в руския град Магнитогорск,където има специализирана клиника са необходими 500 000 долара.За курс лечение в Израел сумата е 500 000 евро.И в двата случая пълното възстановяване е невъзможно.На здравето му са нанесени непоправими щети.Това отчита съдията от Районен съд-Кърджали,гледал делото на първа инстанция.Той е вторият служител на Темида,който съзнава драмата на Румен Кръстев.Ето какво отбелязва съдията в мотивите на своето решение да присъди 300 000 лева обезщетение,публикувани на сайта на Районен съд-Кърджали:

 „От заключенията на вещите лица по назначените по делото съдебно-психологична експертиза, извършена от клин.психолог Т.Д.  и съдебно-медицинска експертиза с вещо лице токсиколог, извършена от доц. д-р Я.И., дм , както и от показанията на разпитаните по делото свидетели К.П.П., Й.М.М., И.З.В. и Т.Г.Д. , се установи , че ищеца е търпял и търпи редица физически и психически болки и страдания вследствие професионалното му заболяване. Установи се , че оловните съединения, натрупани в организма на ищеца, са предизвикали необратими увреждания. Ищеца е бил няколко месеца абсолютно неподвижен на легло, обслужван от майка си и близки приятели. Двигателните му функции са били силно ограничени. Мускулната слабост, предизвикана от натрупване на олово в костите и кръвта му е довела до ниска , почти никаква двигателна активност, пареза на крайниците, перманентни болки в цялото тяло, липса на нормален сън, схващания и др.страдания. Нарушена е нервната му система и половата система с невъзможност за производство на семенен материал“.  Съдията прави тъжна ,но вярна констатация,че „понастоящем ищеца е неспособен да извършва нормални физиологични процеси,  да извършва елементарна лична хигиена. Това е довело до прекъсване на контакти с близки и приятели. Качеството му на живот рязко се  променило. Преди заболяването  бил здрав, жизнен, интелигентен , с чувство за хумор, поет. Понастоящем се намира в социална изолация, загубена интелектуална и социална среда, което е довело до психически проблеми. Намирал се в постоянна депресия, мрачно настроение, известна неадекватност, изразяваща се в заядливост, логорея при неочаквана среща с нов човек. Чувствал необратима загуба на надеждата за възстановяване на семейната среда – невъзможност да се грижи за сина си, за жена си и семейството, което искал да възстанови. От това душевните му страдания ставали още по-силни“.

 Извиняваме се на читателите за дългите цитати,но те показват,че в храма на Темида справедливостта може и да тържествува.Към становището на магистратите от Районния съд се присъединяват и колегите им от Окръжния съд.

Самият Румен Кръстев споделя:Не желая и на смъртния си враг да се чувства като мен-боли ме цялото тяло,не мога да спя, пропуших от нерви. Спомням си щастливия живот преди заболяването и това не ми дава мира. Искам отново да съм здрав.

Пред Окръжния съд  ръководството на ОЦК  атакува решението на Районния съд в Кърджали,базирано на становище на Националната експертна лекарска комисия,която категорично се произнася ,че Румен Кръстев е жертва на професионално заболяване изразяващо се в хронична оловна интоксикация,полиневропатия,квадрипареза-вяла.Той е с 95% трайно намалена работоспособност.Решението на НЕЛК се обосновава на експертизите на клиниките по токсикология на УБ“Св.Георги“ в Пловдив и на МБАЛ „Св.Иван Рилски“ в София.Те са категорични в заключението си:“Токсично въздействие на олово“.

Във въззивната си жалба до Окръжния съд ръководството на ОЦК оспори изцяло присъденото обезщетение, като твърдеше,че заболяването не е професионално и не е се дължи на отравяне с олово.

Шефът на ОЦК -Кърджали Александър Орешков заяви преди произнасянето на Окръжния съд  ,че е атакувано не правото на обезщетение за професионално заболяване, а сумата.Той подчерта,че неговата фирма не е против това нейни работници да се овъзмездяват, но според него е несправедливо за убит наскоро при катастрофа да се присъжда 240 000 лева обезщетение на близките,а за жив човек,макар и болен 300 000 лева.

Казусът освен правен е и морален.Възниква логично въпросът:Кое е по жестоко да убиеш неволно човек или съзнателно жив да го загробиш.

Георги Кулов 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
24 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Безпаричието и битовите неуредици ще отстъпят място на по-ведри чувства у повечето от вас. Активно ще се включите в проект, очаквайки с приходите от него да подобрите доходите си. Всичко зависи от вас, за това няма съмнение, че ще се справите. Съпротивата на някого няма да ви откаже от намеренията ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може да осъществите намеренията си, ако съчетаете действията си с тези на партньорите ви. Работата в екип ще ви носи удовлетворение и финансови придобивки. Непоколебимите ви действия, продиктувани от увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
24 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
24 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Случващото се днес ще промени хода на професионалните ви търсения. Предизвикателствата са пред вас, а вие имате нужния потенциал за да се справите. Не демонстрирайте показно самочувствието си, бъдете по-смирени, за да не провокирате конфликти и нежелани емоции. Правете така, че всички да остават доволни.
24 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Неспокойни и действени, ще започнете деня си с важните задачи, които не търпят отлагане. Без колебание ще покажете на когото е нужно, че не желаете намеса в личния си живот, надявайки се да бъдете разбрани. По въпросите, засягащи вас ще взимате решенията си сами, разбира се няма да ви липсва подкрепата на хората, на които държите.
24 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада. Вечерта се очертава много приятна. Попадате в нова и интересна компания.
24 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Скорпион Ще се чувствате уморени и обхванати от апатия към света около вас. Ще се наложи да сложите на мястото им хора, които ще се опитат да ви употребят за свои цели. Любовните ви желания са засилени, за това вземете мерки да не се разочаровате.
24 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес сами се натоварвате с неща, които ще са ви в прекалена тежест. Смятате, че можете да се справите, но едва ли ще е толкова лесно. Не поемайте повече ангажименти, отколкото можете да свършите. Работете усилено и разчитайте и на съдействието на хората, с които работите. Успехи ще имат онези от вас, които се занимават с търговия.
24 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Здравето ви и това на близките ви ще занимава повечето от вас. Погрижете се да не ви липсва нищо, с което да провокирате нежелани последствия. Нека финансовата ви стабилност в момента не ви подвежда. Пестете парите си. За дамите от знака се очертават делови успехи.
24 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Време навън няма да се отрази на настроението ви и с ведрина в общуването ще приобщавате много хора към себе си. В подкрепа на работата си ще срещате разбиране и съпричастност. Усвоили сте знания и умения, действайте. Погрижете се за здравето си и не позволявайте на хронични страдания да попречат на активността ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Този ден ще ви донесе успешна реализация в делови план. Работите безупречно, изпипвате всичко до най-малката подробност и това ще стане повод за възхищение от страна на хората, с които работите. Обърнете подобаващо внимание и на сърдечния си партньор.
24 юни 2021
Последни новини