Тренчев: Министър е искал да бъде фалирана Здравната каса

Двама очевидци твърдят, че високопоставена личност в изпълнителната власт иска да фалира НЗОК, заяви лидерът на КТ "Подкрепа” д-р Константин Тренчев.
След като заедно с представители на КНСБ и на работодателски организации се срещнаха в парламента с депутати от БСП и ДПС, Тренчев обяви, че става дума за личност на по-високо ниво от зам.-министър - на ниво министър, цитира го "Фокус".

„Това е станало в Министерския съвет. Бил е подхвърлен вариантът: „Има варианти да фалираме касата, да назначим квестори и да разкараме този Надзорен съвет, защото той не е послушен”. Явно той не се харесва на изпълнителната власт. Имало е такава приказка. Двама души очевидци ми потвърдиха и то на достатъчно високи нива", обясни д-р Тренчев.

Той уточни, че към момента няма мандат да каже кои са източниците му, но ще ги пита дали са готови да го потвърдят. По думите на въпросните хора са им се "поизправили косите" и затова му разказали.

"Идеята е най-вероятно да не се актуализира бюджетът, защото ние натискаме за това. Според мен, това съвсем ще разруши системата. Аз лично го намирам за идиотско”, каза още Тренчев.

По-рано БСП и ДПС склониха пред ултиматума на ГЕРБ, че в парламента ще има кворум, само ако бъде обсъдена актуализация на бюджета на Здравната каса.

Последва среща на ръководството на НЗОК, Българския лекарски съюз и представители на БСП, след която Мая Манолова обяви, че тя има успешен финал.

"НЗОК, нейният надзор и Лекарският съюз ни убедиха, че актуализация на бюджета на касата е изключително необходима – и заради лекарите, и заради пациентите. Нашата парламентарна група ще предложи на правителството да изготви проект за актуализация на бюджета на касата, така че исканията на лекари и касата да бъдат удовлетворени", добави тя.

Надзорният съвет на НЗОК предложи актуализация на бюджета й в размер на 328 милиона лева. Днес надзорът на Касата одобри проекта на закона за бюджетната актуализация. Министърът на здравеопазването Таня Андреева ще внесе предложението в Министерския съвет, след което проектозаконът ще бъде внесен в парламента за спешно разглеждане.

Според директора на НАП Бойко Атанасов има преизпълнение на заложените в бюджета средства от здравни вноски. Той уточни пред БНР, че за първото полугодие са събрани със 100 млн. лева повече пари от здравни вноски в сравнение с миналата година.

„Очакванията са между 55 и 70 млн. лева да е преизпълнението към края на годината от заложеното в бюджета. Те ще използват такава програма. Това, което е реалистично, е горна граница. Мисля, че до 80 млн. лева в повече от заложеното в държавният бюджет може да се събере“, каза Атанасов.

По-рано Константин Тренчев заяви, че се готви схема за скрита приватизация на НЕК.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини