БСП, ДПС и ГЕРБ договориха края на 42-то НС

БСП и ДПС приеха искането на ГЕРБ да бъде обсъдена актуализация на бюджета на Здравната каса. Бойко Борисов постави това като ултиматум, за да осигури кворум.

Договорката беше направена по време на консултациите при председателя на парламента Михаил Миков за постигане на консенсус как да продължи работата.
В договорения дневен ред влизат актуализацията на бюджета на Здравната каса, ратификации, промени в законите за автомобилните превози и растителната защита, свързани с хармонизация на българското законодателство с европейското, уточни лидерът на ДПС Лютви Местан.

Зам-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева каза, че при Михаил Миков е препотвърдила поетия ангажимент от лидера на партията Бойко Борисов, че ГЕРБ ще  участва в пленарната седмица и ще подкрепи проекта за програма и утре тя  ще бъде гласувана.

На закритата за медии среща първоначално дойдоха само Местан и председателят на ПГ на БСП - Атанас Мерджанов. След около половин час се присъедини Цецка Цачева, след като от ГЕРБ вече бяха оставили впечатлението, че бойкотират консултациите.

В същото време Бойко Борисов влезе на среща с представители на синдикатите и работодателите, които заплашиха с радикални действия, ако политическата криза продължи.Бившият премиер уточни, че ако утре в 9 часа това е дневният ред, ще бъдат в пленарната зала. Той е заявил официално това с писмо до Миков, в който се казва, че "нечестивците говорят, написаното остава".

Междувременно бе съобщено, че здравният министър Таня Андреева ще предложи за обсъждане в Министерски съвет актуализация на бюджета на НЗОК. Надзорният съвет на Касата настоява за ревизия с 328 млн. лева.

 
"В случай, че бъде приета актуализацията на заседание на Министерския съвет в сряда, ние сме готови да разглеждаме актуализацията на бюджета на НЗОК”, потвърди Мерджанов след консултациите. 


Местан също заяви, че ако МС предложи проект за актуализация на бюджета на НЗОК и в тази част и републиканския бюджет, ДПС ще го подкрепи.  По БНР Местан каза, че не е време за актуализация на държавния бюджет и затова е нужен експертен анализ за състоянието на приходите.

Цачева изрази очакването да бъдат внесени актуализации - Законопроект за изменение и  допълнение на Закона за бюджета на Здравната каса и Законопроект за  изменение на държавния бюджет.По-късно, на среща между БСП, Лекарския съюз и ръководството на НЗОК, беше постигнато съгласие за актуализация на нейния бюджет. Мая Манолова обяви, че от касата са ги убедили, че това е необходимо заради лекарите и пациентите, затова от левицата ще предложат на правителството проект за актуализация. По повод промените в Наказателния кодекс, които засягат банковата сфера, от ГЕРБ и ДПС коментираха, че предложението на БНБ се нуждае от прецизен юридически анализ, но не са се отказали от него.  

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини