Бахар Палова предаде президентските правомощия в Ротари клуб Кърджали на Валентин Гогев

Изображение 1 от 3

    Бахар Палова предаде президентските правомощия в Ротари клуб Кърджали на Велентин Гогев. Палова направи по време на общо събрание пълен отчет на дейността си начело на клуба. Тя посочи, че по мащабните изявите на Ротари клуб Кърджали през ротарианската 2017/2018 г. започнаха през септември м. г. Посветихме месеца на образованието, на наша сбирка присъстваха специалисти от отдел Образование от Общината и преподаватели от СОУ „Отец Паисий“, На нея се коментираха актуални въпроси на образованието в нашата Община, сподели досегашният президент.

    Ротарианци взеха участие в първия учебен ден на първокласници от СОУ „Йордан Йовков, селските училища в с. Глухар и с. Бойно, поднесоха малки подаръци към първокласници. Включиха се Роза Ташева, Емил Младенов, Валентин Гогев и Бахар Палова.

    Досегашният президент каза още: Получихме одобрение на дистриктния ни проект „ Доставка и монтаж на пречиствателни устройства за питейна вода в 4 училища и една целодневна детска градина. Бюджетът на проекта възлиза на 14 000 лв. , като сумата от дистрикта е 2 574 долара. Партньори са ни Община Кърджали, Ротари клубовете от Димитровград и Момчилград. Чиста вода се осигурява за повече от 5000 учащи се, получи се много добър отзвук от децата и техните родители. Дори училищата искат достъп до такава вода на всеки етаж. Изведе се пиенето на вода от чешмите от тоалетните, намали се ползването на пластмасови бутилки- в полза на околната среда, кътовете за пиене на вода в тези училища се облагородиха. Проектът е приключил, в момента се подрежда документацията, отчете Бахар Палова.

    Монтирани друг тип устройства за филтриране на питейната вода има в други две училища в с. Стремци и с. Енчец, те са дарени от Ротари клуб Едирне и Ротари клуб Люлебургас.

    На сбирка на клуба през декември м. г. д-р Черкезов изнесе лекция на тема „Превенция на здравето“.

    На 10 март 2018 г. по покана на РК „Едирне“ от Одрин сериозна група от 20 души ротарианци от Кърджали присъства на организираната от тях Балканска среща на мира. Там присъстваха освен много турски клубове и много приятели от Ротари клубове от България, имаше присъствие от Македония и Гърция. На срещата присъстваше и дистрикт гуверньорът на дистрикт 2420 Каан Кабакоулу. Опазването на Мира се очерта, като важна цел за всеки ротарианец, всеки клуб и дистрикт.

    На 23 април 2018 г. пастпрезидентите Сабахтин Гьокче и Садула Хаджиев организираха и присъстваха на изложбата на рисунки и фотографии на децата от Общински Детски Комплекс Кърджали и училището по изкуство“ Хасан Риза“ Одрин на централния площад на гр. Одрин. Проектът се реализира съвместно с Ротари клуб „Мимар Синан“ Одрин за трета поредна година, като тази година придоби по голямо значение. На 19 май 2018 г. през деня на площада в Градската градина същата изложба се осъществи и тук в центъра на гр. Кърджали. На официалното откриване на изложбата присъстваше и кметът на Община Кърджали инж. Хасан Азис и представители на РК Мимар Синан Одрин и наши приятели от клуба, каза още Бахар Палова.

    Тя отбеляза още: Клубът ни взе решение и ние да си имаме специална вечер, след оживени разисквания се избра темата „Благотворителна Орфеева вечер“. Целта е да се постави началото на традиция на благотворителни изяви, които основно да са свързани основно с подрастващото поколение- образование, таланти, спорт, музика, творчество и да се провеждат в последната събота на м. април. Събраните средства ще се насочват целево за различни каузи, според нуждите на общността ни. На 19. 05. 2018 г. за първи път тази година се реализира нашата благотворителна вечер. Събраните средства са в размер на 8 300 лв. и 3 000 долара и определено ни накараха да се чувстваме истински ротарианци, каза още в словото си Бахар Палова. Парите са отделени за ремонт на концертната зала на ОДК Кърджали, като 3 000 долара са за болницата в гр. Ардино. Партньори на вечерта бяха ОДК и бизнеса от Кърджали, присъстваха Ротари клубове от Гърция- Комотини и Александрополис. Деца от музикалното училище от гр. Комотини изнесоха концерт. Присъстваха и много клубове от страната и от Турция-Одрин, Силиври, Ердемит. Получихме благодарствени писма от ръководството на ОДК Кърджали, подчерта Палова.

    След предаването на прерогативите на новия президент Валентин Гогев той бе лаконичен: Искам в моя мандат да направя преглед на състоянието на всички значими за обществеността наши проекти. Ще надникнем при кувьозите в болницата, ще освежим монумента на Орфей, ще огледаме площадката за шах и ще продължим започнатото от пастпрезидентите за двадесет и две годишната история на нашия клуб.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      По
      попа
      1 0
      09:34, 16 юни 2018
      Що за държава сме, щом директорката на уж елитната езикова гимназия е член на "Ротари" клуб? А и директорката на дома за медико санитарни грижи за деца също.

    Още новини

    Последни новини