Ротарианците от Кърджали подслониха бежанци от Украйна, създадоха специален фонд за тяхното подпомагане

    Ротарианците от Кърджали приютиха бежанци от Украйна и създадоха специален фонд за тяхното подпомагане. Решението за оказване на помощ на бягащите от войната в Украйна бе взето единодушно в началото на седмицата. Ротари клуб Кърджали бе включен в Областният координационен център, създаден от областния управител Даниел Делчев. Двама негови представители Альоша Синабов и Себахатин Гьокче присъстваха на първото заседание на центъра в Областна администрация. Альоша Синабов бе и в качеството си на председател на Стопанска камара-Кърджали.

     За Кърджали бг вести той сподели, че основният въпрос, който клуба поставя е даването на статут на бежанци на идващите от Украйна семейства. Според съществуващото в момента законодателство, те трябва да отидат до бежански център за да се регистрират. Най-близкия бежански център до Кърджали е в Харманли.

     В момента две семейства с бебе са настанени в хотел „Ида” на ротарианеца Сабахатин Гьокче. В писмо до областният управител той е посочил, че има готовност да приюти до 10 семейства, като им предостави подслон и топла храна. В момента към хотел „Ида” са насочени и други украински граждани, пътуващи към града ни.За Кърджали бг вести Себахатин Гьокче сподели,че със семейството си е бил бежанец по време на т.нар.Голяма екскурзия и е съпричастен.Хората в Източните Родопи проявяват милосърдие, защото са били част от голями бежански вълни,каза още Гьокче.

      Ротарианец пожелал анонимност сподели, че от десет дни е подслонил избягали от войната украински граждани. Става дума за майка с дете и нейната сестра. Той е наел квартира,където ги е настанил, като им осигурява храна.

      Фондът, който сме създали ще служи за закупуване на дрехи и хигиенни материали за хората, потърсили убежище от войната в града ни. Не трябва да забравяме, че Ротари Интернешенъл е най-голямата хуманитарна организация в света , подчерта Альоша Синабов.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини