Безпрецедентна по мащабите си Балканска среща обедини ротарианците в името на мира

    Безпрецедентна по мащабите си Балканска среща  обедини ротарианците в името на мира. Близо триста и петдесет ротарианци от клубове от трансграничен регион Тракия се събраха в Одрин за да отправят апел за приятелство и мир на полуостров.  Традицията под наслов „Ротари за мир на Балканите” датира от 2000 г.,  когато с настъпването на новото хилядолетие,  представителите на най-масовата неправителствена  и хуманитарна организация в света решават да отправят послание за приятелство и разбирателство  на размирния полуостров. Домакин на първата среща е турския клуб „Едирне” от град Одрин.   Ротарианците от Кърджали са едни от инициаторите на международните срещи „Ротари за мир на Балканите”. Нещо повече през 2005 г.те са домакини.  Тогава гостите от Р Турция и Р Гърция участват в откриването на възстановения монумент на Орфей.

     Сред присъстващите в Одрин бяха едни от инициаторите на тези срещи -пастпрезидентите  Намък Камил и Станислав Луков.

    Тази година в инициативата се включиха 19 Ротари клуба и един Лайънс клуб.България бе представена от  Ротари клубовете „Кърджали”,”Момчилград”,”Златоград”,”Смолян”,”Хасково”,”Аида”,”Самоков”,”Пазарджик”,”Самоков”.Имаше и делегат от София. Гърция участва с клубовете от Александруполис и Орестиада. Участваха клубовете и от Европейска Турция.

      С едноминутно мълчание бе почетена паметта на видния ротарианец Йозчелик Балкан, допринесъл много България да има самостоятелен дистрикт.

    Приветствие към ротарианците отправи генералният консул на Р България в Одрин Андон Андонов.

    За да почете форума дойде и кметът на Одрин Реджеп Гюркан, който е кандидат за нов мандат от редиците на Народно-републиканската партия. Той се снима с удоволствие с ротарианците от Кърджали.

        В приветствието си на три езика: български,гръцки и турски  Мехмед Гюркай призова към единство на Балканите, за което да работят ротарианците от всички клубове. Той подчерта, че Ротари е призвано да съдейства за мира и разбирателството. Братството е част от нашата мисия. Да работим за братството между нашите народи , апелира Мехмуд Гюркай.

    Президентът на Ротари клуб „Едирне” Сердар Кючуксарлар подчерта,че неговите приятели от клуба държат на приятелството, чрез което може да се премахне злобата, натрупана в региона. Мисията на Ротари, като най-голямата хуманитарна организация е да направи светът по красив и живота в него-по-добър. Ние клубовете по Марица, Тунджа и Арда трябва да дадем своя принос. Ние можем да бъдем пример не само за региона, но и за света, отбеляза в словото си Сердар Кючюксарлар.

      Домакини и гости си размениха знаменца на клубовете,както повелява традициата.

    За Кърджали бг вести президентът на Ротари клуб Кърджали  Валентин Гогев сподели: През последните години международните контакти между клубовете на Балканите се активизираха. Това с голяма сила се отнася за връзките между ротарианците от България,Турция и Гърция. Те съответстват на добрите отношения между трите държави на правителствено равнище, които бележат възход.

      Домакините отбелязаха 42 годишнина от своето чартиране с голяма торта.Връчиха значки на новоприети членове.

      За гостите имаше поздравления на фолклорни състави от Балканите.За ротарианците от България два пъти звуча „Бяла роза”.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини