Направиха ДАНС всемогъща

Народното събрание прие на първо четене промени в над 10 закона, свързани с разширяване на правомощията на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и на нейния ръководител, съобщи БТА.

Председателят на ДАНС ще може да разпорежда използване на специални разузнавателни средства (СРС). Това предвиждат измененията в Закона за специалните разузнавателни средства, приети от парламента на първо четене.

Досега такива правомощия имаше само министърът на вътрешните работи. Според действащия закон за СРС, получените чрез такива средства веществени доказателства се отразяват в протокол при условията и по реда, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс. Приетите днес изменения предвиждат в протокола да се отразяват искането на съответния орган, разпореждането на министъра на вътрешните работи или на упълномощения заместник-министър, на председателя на ДАНС или на писмено упълномощен от него заместник-председател. Заместник-председател на агенцията пък ще бъде включен в състава на Съвета по защита на застрашени лица.

Веществените доказателствени средства ще се съхраняват вече не само от МВР, но и от органите на ДАНС, до образуване на досъдебното производство. Изпълнението на закона се възлага на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС.

Депутатите приеха и промени в Закона за Консултативния съвет за национална сигурност, според които председателят на ДАНС ще бъде член на съвета. Освен това шефът на агенцията ще предлага на министъра на регионалното развитие и благоустройството за назначение специализирани експертни съвети по устройство на териториите, които разглеждат инвестиционните проекти за специалните обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната.

Депутатите решиха и ДАНС да бъде уведомявана, ако се установят несъответствия между искането за регистрация на чужденци, пребиваващи у нас или извършващи дейност на територията на България, и вида на издадената виза, както и основанието за издаването й. Органите на агенцията пък заедно с агенцията "Митници", ще участват при осъществяване на оперативно-издирвателна дейност.

И военните ще се отчитат пред агентите на ДАНС, след като парламентът прие промените в Закона за защита на класифицираната информация. Според тях военните и цивилните от Министерството на отбраната и Българската армия писмено ще уведомяват ДАНС за всяко задгранично пътуване.
В облагаемия доход от трудови правоотношения на агентите няма да се включва стойността на порционните пари, паричната помощ и обезщетения, които са им изплатени на основание на Закона за ДАНС. Няма да се облага и стойността на безплатната храна, предоставена на служителите на агенцията, както и на вещевото имущество и снаряжението, които са им осигурени.
Лица, изпълнили мярка срещу финансирането на тероризма, незабавно ще трябва да уведомяват за това освен министъра на вътрешните работи, министъра на финансите и Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, и председателя на ДАНС. Това предвиждат промени в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма, приети на първо и второ четене от парламента.

Пак с Министерство на финансите ще си взаимодейства ДАНС и при изпълнение на функциите си във връзка с мерките срещу изпирането на пари.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини