„Мариците“ ще получат 1 млрд. лв. за рекултивация

На изпроводяк парламентът задължи кабинета да намери 250 млн. лв. още тази година

Парламентът задължи Министерския съвет да осигури от държавния бюджет средства на „Мини Марица Изток“ ЕАД в размер на 250 млн. лева годишно за срок от четири години с цел обезпечаване на дейности по техническа рекултивация на нарушени терени в Маришкия басейн. Или сумарно - 1 милиард лева.

Но дори и тазгодишните средства не са предвидени в бюджета, като не е ясно от къде ще дойдат те. Т.е. МС ще трябва да ги вземе от други пера.

Решението беше прието със 168 гласа „за“, 2 „против“ и 38 „въздържал се“.

Това е едно от последните решения на действащия парламент, който се разпуска, считано от 3 май, във великденска ваканция, която ще се слее с предизборна.

По време на дебата в пленарната зала присъстваха представители на протестиращите миньори и енергетици, което от „Продължаваме промяната-Демократична България“ определиха като „прецедент“ и „организиран фарс“, съобщава БТА.

Отделно, отвън, организирани от синдикатите, правиеха демонстрации с искания за запазване на работните си места и отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия.

 

Първоначално в проекторешението, внесено от ГЕРБ, се предлагаше на „Мини Марица Изток“ да бъдат осигурени по 200 млн. лева годишно за периода 2024-2029 г., т.е. за пет години. По предложение на Йордан Цонев от ДПС беше прието да бъдат отпуснати по 250 млн. лева годишно за четири години. Колегата му Хамид Хамид обясни, че четири по 250 млн. всъщност е пет по 200 млн. лева, припомня БТА.  

По предложение на Искра Михайлова от „Възраждане“ беше записано, че средствата ще се предоставят само и единствено при условието, че дейностите по рекултивация се извършват единствено от „Мини Марица Изток“ ЕАД, като не се допуска възлагане или преотдаване на дейности на частни дружества и/или дружества с държавно или общинско участие.

Припомняме, че първоначално синдикатите бяха доволни от концепцията държавно предприятие да се занимава с рекултивацията, като наеме енергетиците от мините. После пък Делян Пеевски обяви, че ще получат по 36 заплати.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини