Секретар на президента: Председателят на ДАНС няма да бъде сменен заради нефелни мотиви

Конфликтът между президентството и представители на управляващото мнозинство заради исканата смяна на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев продължи с нова размяна на реплики. Секретарят по сигурност и отбрана на президента Димитър Стоянов обяви пред "Нова телевизия", че е изготвил становище, в което препоръчва на Румен Радев да не подписва оставката на Тончев, защото мотивите на правителството са "нефелни". От своя страна депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев обяви, че в тази ситуация е нужно по-зряло поведение от държавния глава.

За реформи в службите се заговори още преди местните избори, като това беше и една от основните цели на правителството. Те бяха инициирани от съпредседателя на "Продължаваме промяната - Демократична България" Атанас Атанасов. Заради доклад на ДАНС, който доведе до отмяна на машинния вот на първия тур, премиерът Николай Денков настоя за оставката на Пламен Тончев, но към момента президентът отказва да подпише документа.

"Мотивите (за оставката - бел. ред.) са крайно нефелни, смешни и несъществени и не виждам причина да се предприеме такова действие. Така и така г-н Атанасов иска да прави реформи в службите, да предложи и там ротационен председател", подхвърли на шега Стоянов, като уточни, че липса на доверие не може да бъде причина за смяна на председателя на ДАНС.

Малко по-късно, отново пред "Нова телевизия", Мирчев заяви, че в подобна ситуация е нужно президентът да покаже по-зряла позиция и да разбере, че изпълнителната власт няма доверие на председателя на ДАНС и иска да работи с нов шеф на службата.

"В две войни сме и е нужно президентът да бъде отговорен, а службите да са в синхрон. Когато изпълнителната власт ти казва, че има проблем, е нормално президентът да постъпи доста по-зряло. Нужна беше и отговорност и мъжко поведение от председателя на ДАНС да си подаде оставката, след като даде политическа оценка на партиите при изслушването му в парламента. Президентът трябва да е адекватен в ситуацията, но той по-скоро има путинофилска роля във всичките си действия след началото на втория си мандат", каза Мирчев.
Димитър Стоянов допълни, че ако има нови мотиви за смяната на Тончев и те са по-добре изготвени, от президентската институция ще разгледат по-детайлно ис

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини