Истинската ОПГ

Коментарът е препубликуван от e-vestnik. ОПГ е съкращение от организирана престъпна група и е любима абревиатура на прокуратурата и МВР.


Какво се разбра от изслушването на шефа на ДАНС Пламен Тончев в комисията на парламента за „чадър над контрабандата в митниците“? Комисията беше създадена да установи съпричастност към митническия скандал на бившия министър Асен Василев, който е назначил бившия директор на митницата Петя Банкова.


Шефът на ДАНС трябваше да предостави информация от оперативната разработка на агенцията, послужила за започване на наказателното производство от Комисията за противодействие на корупцията. Той каза пред комисията, че ДАНС установила съпричастност на висши служители на МВР към контрабандния канал. Тончев назова познанството на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев - още като директор на ОДМВР София, с обвиняемите баща и син Димитрови. Назова и имената на директор на „Националната полиция“, директор на „Аерогари“ в Граничната полиция, началници на сектори и други, на които Димитрови използвали влиянието.

Към тях добави и политик, който се познавал с предполагаемите контрабандисти, без да каже „има ли съпричастност“. „Познавал се“. Макар и посочен без име, очевидно е, че става дума за Бойко Рашков.

Тончев твърди, че предполагаемите контрабандисти имали влияние в съдебната система, без да посочва конкретни имена на магистрати. Контрабандистите Димитрови чрез директора на митницата Банкова осигурявали чадър над каналите си. Ами кога сколасаха да я уговорят - тя шеф от 40 дни преди да я арестуват?


В комисията за Мартин Божанов-Нотариуса, не казват нищо конкретно за връзки и влияния върху висши държавни служители с групата му, дори на закрито заседание, заради „следствена тайна“.


В комисията за контрабандата, въпреки следствената тайна, изнасят информация. Тази комисия е създадена за медиите - да произвеждат новини „Тончев каза“, „тоя каза“, „оня каза“. Шеф на комисията - Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ (ИТН). „Тошко каза“.


В комисията за Нотариуса отказаха да се явят сегашният и.д. главен прокурор Борислав Сарафов, бившият Сотир Цацаров. Казват ни, че парламентът нищо не може да направи, има следствена тайна и т. н. За „Тошковата комисия“ щедро говорят с имена, без доказателства.


Председателя на ДАНС каза изненадващи неща за акцията по разкриване на контрабандния канал. Според него Банкова, неин заместник и Живко Коцев вече били получавали „дарове“ от един от контрабандистите на паркинга на парламента. ДАНС разполагала с информация за предстояща нова среща на 3 април, когато се очаквало тримата да получат материални облаги с цел „обезпечаване на изградения контрабанден канал“. Заради това от ДАНС уведомили Комисията за противодействие на корупцията (КПК) да започнат наказателното производство в условията на неотложност.
Защо, аджеба, ДАНС, вместо да залови на предстоящата среща на 3 април тримата, докато получават подкупи, вдига патардия предварително и прави акция с КПК?


Щеше да има доказателства при залавянето, сега какво? Какво ще извадят за пред съда? Снимки с пудел? Откъслечни разговори? И какви по-точно? Засега за Банкова, назначена в края на февруари, се знае, че се е срещала с Димитрови. В хотел в Правец, с камери навсякъде. Тайни срещи се правят по апартаменти, на места, където няма камери. Очевидно Банкова не се е крила и най-вероятно срещата е била да получи някаква информация. Дали е подлъгана или сама се е заблудила, ще се разбере. Шефка на митница от 40 дни и вече в контрабанден канал. Не изглежда много сериозно.


Наистина защо, след като от ДАНС са очаквали среща за предаване на подкупи на Банкова и Коцев, не са ги заловили „на калъп“? А вместо това са „осветили“ групата? За пред медиите и предизборно?


Че целта е предизборен шум в медиите, се потвърждава и от разиграването с Коцев с подадена и върната оставка, после уволнен.

Когато Живко Коцев научил за следствените действия, той се обадил на главния прокурор Сарафов (това твърди градският прокурор Кирилова) и поискал среща с него. На тази среща - „според официоза на прокуратурата „Пик“ (както го наричат), му било казано, че положението му е сериозно, а той „със сълзи на очи“ молил да стане свидетел.

И така, в този ден, в който трябвало да получи подкуп, според ДАНС, той станал таен свидетел.
Как така най-голямото име в тази ОПГ - Живко Коцев, главен секретар на МВР - вместо да го заковат с доказателства, го оневиняват като таен свидетел?


И после пускат на медиите протокол от разпита му. Каква е тази „сделка“ с обвиняем? И участват главният и градският прокурор.


Събитията показват размера на една по-голяма престъпна група, в която участват и шефове на ДАНС, и прокурори, и безчет ченгета, зад които наднича Банкята.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини