Асен Василев: Покровителите на контрабандата имат интерес от ставащото в митниците

Покровителите на контрабандните канали имат интерес от случващото се в Агенция „Митници“, коментира днес пред журналисти министърът на финансите в оставка Асен Василев. Той допълни, че заедно с премиера в оставка не са били уведомени за акцията.


Както е известно, днес служители на полицията, жандармерията и Държавна агенция „Национална сигурност“ влязоха в сградата на Агенция „Митници“, като извършиха претърсвания в кабинетите и жилищата на директора Петя Банкова и нейния заместник Людмил Маринов. До момента така и не я ясно дали те са арестувани. По обяд днес Банкова излезе от сградата на Агенция „Митници“ и се качи заедно с адвоката си в кола на жандармерията.


Беше съобщено и за задържан по случая в хотел в София. По неофициална информация акцията е заради контрабандните каналите за цигари на Николай Николов-Паскал, които действат от десетилетия, като стоката преминава основно през ГКПП Капитан Андреево.

 

„Силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Банкова. Откакто тя стана шеф на Агенция „Митници“, имаме рекордно заловени количества наркотици, в това число 170 кг хероин на пристанището. По сигнал от австрийското правителство и от други служби бяха уволнени над 20 митничари, в това число бяха сменени шефовете на гранични пунктове и шефовете на смени, където върви контрабанда. Другото, което г-жа Банкова успя да направи, е имаме вече митничари от САЩ на Капитан Андреево и в Бургас. Очакваме митничари от Англия на Капитан Андреево, доколкото разбирам, днес акцията се е случила преди срещата й с посланичката на Австрия, за да дойдат и австрийски митничари. Трябва да изчакаме да видим какви доказателства ДАНС и КПКОНПИ ще извадят. Ако има проблем с корупция или нещо такова, ще вземем съответните мерки“, заяви Василев.


Той обобщи, че до момента е видял ефективна работа на Петя Банкова по пресичане на каналите за контрабанда. В отговор на въпрос Василев отрече да познавал лично сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал. „Нито съм се занимавал някога, нито познавам тези хора“, беше лаконичният му коментар.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини