ДАНС засече двама руски разузнавачи-нелегални, действали с български лични документи у нас

Двама руски граждани-мъж и жена са със забрана от днес за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на Европейския съюз" за срок от 5 години. Заповедта, издадена на 26 февруари от председателя на Държавна агенция „Национална сигурност" , касае 38-годишната Татяна Анатолиевна Горочкина и 40-годишния Владимир Николаевич Горочкин. И за двамата има данни, че действат против сигурността на страната, гласи съобщението на официалната страница на ДАНС.

Установен е периодът, в който двете лица са пребивавали на територията на Република България, представяйки се за българските граждани с имената Денис Рашков и Диана Рашкова, използвайки лични документи с посочените самоличности.
В ДАНС е придобита информация, според която Владимир Горочкин и Татяна Горочкина са разузнавачи-нелегали, участници в операция на Службата за външно разузнаване на Руската федерация, целяща осъществяване на разузнавателно проникване чрез използване на чужди самоличности.
Според придобитите данни, основната цел на присъствието на Владимир Горочкин и на Татяна Горочкина в страната ни е била да се сдобият с необходимите им български документи за самоличност и с правдоподобни биографични данни, потвърждаващи автентичността на същите, които впоследствие да използват за извършване на разузнавателна дейност извън територията на Република България.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини