Мустафа Карадайъ е избран единодушно за председател на ДПС

Очаквано Мустафа Карадайъ е избран единодушно за председател на ДПС, научи "Дневник" от делегати на Деветата национална конференция. Гласуването е било явно, не е имало "против" и "въздържал се".

"С нашата кауза в сърцата, с нашата обща сила и воля, с общи усилия можем всичко. Има ли воля, има и път", заяви след избора си развълнуван Карадайъ, цитиран от пресцентъра на ДПС. Председателят благодари на почетния председател д-р Ахмед Доган и на конференцията за доверието.

46-годишният Мустафа Карадайъ е завършил УНСС и е извървял партийната стълбица от най-ниското стъпало досега. Той е свързан с ДПС още от създаването на партията в началото на 90-те години - първо като активист в Академичното дружество към ДПС, а впоследствие два мандата беше лидер на младежката организация на партията МДПС. Той има дългогодишен стаж в администрацията в партийната централа, сега е втори мандат депутат и беше организационен секретар на Централното оперативно бюро. Верността му към партията е изпитана - в продължение на шест години, след като губи битката за трети мандат за лидерското място в младежката организация на ДПС от Салиха Емин, той не заема партийни постове и е само редови член на Движението.

Дълги години беше секретар на Централната избирателна комисия от квотата на ДПС и е известен "изборджия". Името му е замесвано в един по-голям скандал - заради ведомствено жилище, което си купил през 2003 г., когато е бил зам.-председател на Агенцията за следприватизационен контрол. Апартаментът е 100 кв.м и за него Карадайъ е платил 24 654 лв. - 6136 лв. в брой, а останалите 18 491 лв. с компенсаторни записи. Според изготвената справка на експерти към ресорната парламентарна комисия, която обсъжда случая, апартаментът не е продаден по пазарни цени, както предвижда правилникът за прилагане на Закона за държавната собственост, а тя към оня момент съгласно статистиката на Националния статистически институт е била 85 605 лв. за тази квадратура. По това време областен управител на София е бил Росен Владимиров, който тогава беше в ръководството на ДПС.

Конференцията прие още промени в устава, с които даде право на почетния председател Ахмед Доган да свиква заседания на Централното оперативно бюро (тясното партийно ръководство), на Централния съвет (разширеното партийно ръководство) и на Централната контролна комисия. В доклада си пък Карадайъ обяви: "Нужно е да си даде нов импулс на контролните органи, което ще бъде и вътрешната система за сигурност в партията, и тези органи да са под шефството на почетния председател." Всичко това - с цел постигане на баланс и справедливост в партията, за постоянен контрол на финансите и на дейността на партийните органи, включително и на представителите на партията в съответните власти, добави той.

Почетният председател ще продължи да олицетворява и изразява непреходните ценности и стратегическите цели на партията. Уставът залага и председателски съвет под ръководството на оперативния председател заедно със зам.-председателите на ДПС и областните координатори. Органът функционираше и сега, но не беше закрепен в партийния устав. Именно председателският съвет на ДПС реши Мустафа Карадайъ да е следващият оперативен председател.

Конференцията избра и Централен съвет, от чийто състав Карадайъ трябва са подбере членове на ЦОБ и заместник-председатели. В работата на Конференцията взеха участие 856 делегата от общ брой 896, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини