Карадайъ начело на ДПС, големият остава Доган. Преглед на печата

24 часа

Карадайъ начело на ДПС, големият остава Доган

Мустафа Карадайъ е новият лидер на ДПС. Той бе избран единодушно от 9-ата Национална конференция на партията, която се проведе в неделя. 856 делегати и още толкова гости от страната и чужбина и журналисти изпълниха зала 3 на НДК.

В потвърждение на неговите думи бяха гласувани и промени в устава, с които почетният председател вече ще има право да свиква заседания на трите основни партийни органа - Централното оперативно бюро (ЦОБ), Централния съвет и Централната контролна комисия.

Че Доган ще активизира участието си в работата на партията, стана ясно и от отчетния доклад на съпредседателите на партията - Рушен Риза, Четин Казак и Мустафа Карадайъ. Той бе изчетен от Карадайъ. Като една от нужните промени, с които оперативното ръководство на ДПС да стане по-ефективно, той посочи прекратяването на практиката всички жалби и въпроси да се отправят до ЦОБ. “Необходимо е да се даде нов импулс на контролните органи, което ще бъде и вътрешната система за сигурност в партията, и тези органи да са под шефството на почетния председател”, каза Карадайъ. Целта била постигане на баланс и справедливост в партията, за постоянен контрол на финансите и на дейността на партийните органи, включително и на представителите на партията в съответните власти.

„Труд”

Геноцид над християнски деца в Сирия

5 години от началото на гражданската война в Сирия децата и училищата на християните са сред главните цели на ислямистите, които воюват за свалянето на светската власт и създаването на своя държава, управлявана по законите на шериата.

Основното училище в Хомс, третият по големина град в Сирия, е облепено с 40 некролози на деца, убити в един от най-жестоките атентати от началото на войната. Камикадзе от групировката „Ал Нусра” (официалният клон на „Ал Кайда” в Сирия) се е взривил в сградата на училището и е убил 40 ученици, защото са християни и алевити (ислямска секта, към която принадлежи сирийският президент Башар Ал Асад).

 „Стандарт”

Избраха единодушно Карадайъ за председател на ДПС

Деветата Национална конференция на ДПС избра единонушно Мустафа Карадайъ за председател на партията. Това съобщиха от пресцентъра на ДПС. „С нашата кауза в сърцата, с нашата обща сила и воля, с общи усилия можем всичко. Има ли воля, има и път", заяви след избора си развълнуван Карадайъ. Председателят благодари на почетния председател д-р Ахмед Доган и конференцията за доверието.

На конференцията присъства почетният председател д-р Ахмед Доган, учредители на партията, народни представители, евродепутати гости от страна и чужбина.

 „Монитор”       

Българи от Чикаго вкараха най-евтината дрога в света у нас

Българи, които живеят в Чикаго, започнаха да вкарват най-евтината позната дрога в света у нас, съобщиха източници на „Монитор“. Синтетичният наркотик флака доскоро бил познат само в Щатите, и най-вече именно в Чикаго, където живеят хиляди нашенци. Дрогата се предпочитала и се разпространявала основно в гетата и в крайните квартали и била една от най-достъпните. В Америка грам от синтетиката струвал едва 5 долара, а у нас - 5 лева. Българите, чиито малки имена са Мартин и Георги, решили да пласират синтетиката и у нас. Тя се поръчвала от Китай посредством защитена интернет връзка. За целта те използвали непроследими браузъри, които генерирали IP адреси от различни точки на света. За крайна дестинация те давали адреси в провинциални градове в България. Повечето били на роми от Сливен, Буковлък и села около София. Пратките били малки – не повече от 200 грама, за да не будят подозрение. За сметка на това спедициите били ежеседмични. В повечето случаи самите китайци замаскирали дрогата като лекарства от различен вид.

„Сега”

Парите за втора пенсия няма да са лични, а на всички пенсионери

Индивидуалната партида в частен пенсионен фонд ще се закрива при навършване на възрастта за пенсиониране. Натрупаните лични пари на осигурявалите се в капиталовия стълб ще постъпват в обща сметка, от която ще се изплащат вторите пенсии. Така хората, родени след 1959 г., ще получават пенсия според натрупаните вноски, но след пенсиониране ще се губи правото на наследяване на средствата. Това предвиждат промените за капиталовия стълб в Кодекса за социално осигуряване, предложени от финансовия министър Владислав Горанов. Промените са отговор на притесненията на ЕК за ситуацията с втория стълб, която "би могла да има значителни отрицателни последици за публичните финанси или пряко чрез необходимостта от заместване на пенсионните доходи, или непряко чрез необходимостта от осигуряване от публичните средства на други социални помощи и услуги за засегнатите лица".

„Дума”

Горанов хвърли око на вторите пенсии

Промени в Кодекса за социално осигуряване, насочени към премахване на индивидуалните партиди за втора пенсия, предложи в петък Министерството на финансите. Според проекта бъдещите втори пенсии от частните пенсионни фондове ще са пожизнени, но ще се изплащат от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените. Според идеята на Горанов така се гарантира пожизненият характер на пенсията. Този начин обаче не позволява тя да се плаща от индивидуалната партида и при смърт на пенсионера остатъкът от средствата няма да се изплаща на наследниците му. Социалният министър Ивайло Калфин се обяви против това предложение, като призна, че не се е запознал с проекта. Той беше категоричен, че не се премахват индивидуалните партиди, и предположи, че става въпрос за управлението им.

 „Капитал дейли”

Как 5 млн. лв = 140 млн. лв, според столичните общинари

Идеята на Столична община да даде на концесия няколко автобусни линии в северната част на града стана още по-причудлива. Частната фирма "МТК Груп" съди местното управление, защото след спечелен конкурс от 2008г. не е встъпила в изпълнение на договора, с който трябва да обслужва линиите. Именно заплахата от неустойки беше официалната причина преди две седмици общински съветници от БСП, ГЕРБ и СДС да предложат Столична община все пак да подпише договор с "МТК Груп", която да оперира автобусните линии за следващите осем години срещу над 140 млн.лв.

Решение на административния съд от миналата седмица обаче показва, че обстоятелствата около делото не са съвсем такива, каквито се опитваха да ги представят Калоян Паргов (БСП), Борислав Борисов (ГЕРБ) и Борислав Бориславов (СДС).

„Новинар”

Бензинът поскъпва за морето

Бензинът на път за морето тази година ще ни излезе малко по-скъпо, отколкото сме очаквали.

Петролът на световните пазари поскъпва и това ще се отрази на горивата и у нас, съобщи за „Новинар” шефът на Балканската и Черноморска петролна асоциация Валентин Кънев.

„Има раздвижване на световната икономика. Това влияе на цените на петрола. Освен това е възможно търсенето да се е увеличило в последните месеци”, обясни експертът.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини