Борисов: Перперикон е перла, Рашидов е перфектен

Премиерът Бойко Борисов определи Перперикон като извънземно място, Рашидов – като перфектен министър, а на фермерите от кърджалийско обеща да бъде винаги близко до проблемите им, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

В Тронната зала на дворцовия скален комплекс той получи и извънредна награда за принос в развитието на българската култура – сребърно копие на пръстен с отпечатъка на Птолемей Втори Филаделф. По традиция пръстенът за връчва на изявени творци в рамките на Международния фестивал на театралното изкуство „Перперикон-Мелпомена“. Археологът Николай Овчаров, който над 10 г. е ръководител на проучванията на скалния град, предложи Борисов да стане патрон на Перперикон и подчерта, че той е първият действащ министър-председател, посетил уникалния паметник. „Ще напиша във Фейсбук, че който не е дошъл на Перперикон и не го е видял с очите си, не знае българската история, не знае каква перла има България. Инфраструктурата вече е много добра, магистрала Марица ще доведе много хора. Това е извънземно място на 7 000 години, това е невероятно“, зарече се Борисов. Час след като се изкатери и спусна обратно, в профила си в социалната мрежа вече беше докладвал, че с министъра на земеделието Десислава Танева и на околната среда и водите Ивелина Василева  е посетил древното светилище, което е част от археологическия комплекс „Перперикон”. „В околността има страхотни места, които са били дом на различни култури. Финансирането, свързано с разкопките и поддръжката на комплекса, е осигурено. Инфраструктурата вече е на необходимото ниво и хората могат лесно да се придвижат до мястото. Призовавам всички българи, които не са посещавали този комплекс, да го направят, защото гледката и мястото са невероятни“, написа Борисов.

Запитан защо сред придружаващите го липсва министърът на културата Вежди Рашидов, Борисов разкри, че имал проблем със здравето и му било трудно да се катери. „Вежди Рашидов работи перфектно, само една задача съм му дал – има ли постановка на „Език мой – враг мой“, веднага да отиде да я гледа. И да се поучи от мен – мълчиш, работиш, оттам нататък делата да говорят“, подчерта премиерът. Толкова ми поискаха, толкова съм дал, заяви Борисов и подчерта, че за тазгодишния археологически сезон за разкопките на Перперикон е отпуснал 220 000 лева. Бил готов и половин милион да отпусне, ако са му ги поискали. Той се ангажира да презентира скалния град в Европейския съвет.

Преди да покори върха Борисов се срещна с фермери от района, които вече са получили обезщетенията за измрелия в снежното бедствие добитък. „Действително този път добре отреагирахме, изплатихме за овци, за крави и телета над 860 000 лева директно от бюджета за тези хора. Слушаме обаче за много проблеми, които им създават местните кметове, ще ги поканя да видим къде може да им се въздейства. За ниските изкупни цени на млякото сме слушали доста. Лошото е, че сега имаме ембарго в момента, контрасанкциите върху Русия удариха на практика тежко нашето селсто производство и трябва да търсим компенсационни механизми. В най-голямата криза осигурихме 105 млн.лева за тютюнопроизводителите, опитахме се да сме максимално близко до проблемите на хората“, коментира Борисов.

Запитан държавата ще финансира ли укрепването на свлачищата в трите най-засегнати села в Кърджалийско, той заяви, че са му потребни твърди гаранции за издръжливостта на проектите за това. „Говорим за над 9 млн.лева, да направим стена с тях и след година тя да тръгне надолу, не си струва, то самото име на селото Сипей значи, че къщите са градени върху сипей. За тези пари ще направя блок в Кърджали, дето ще е обзаведен по най-добрия начин и ще живеят прекрасно. Ако минно-геоложките специалисти ми гарантират, че като изсипем 9 млн. за една подпорна стена за 20 къщи, тя ще е стабилна, ще сложим парите, ще ги търся“, заяви Борисов. Той намекна, че къщите на селските хора са незаконни и им отправи упреци заради необмисления градеж. „Като се строи къща, първо се правят необходимите изчисления, проучвания и сондажи. Не сме виновни, че тези къщи са така построени върху свлачище. Ако говорим в парламента за актуализация на бюджета и отпуснем средствата за село Сипей, ще видите още колко други ще излязат напред и ще искат по 9, по 20, по 30 милиона“, прогнозира премиерът. Той подчерта, че към момента експертите не му гарантират, че проектите за подпорните стени ще издържат, а 9 млн.лева са много пари.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини