Споразумение за сътрудничество подписаха кметът на Кърджали и ректорът на Тракийския университет в Одрин

С полагане на подписи, кметът на Кърджали Ерол Мюмюн и ректорът на Тракийски университет – Одрин, Република Турция проф. Еркан Табакоглу, сключиха споразумение за сътрудничество.

То е насочено към взаимодействие в областта на образованието, здравеопазването и технологиите, както и към интензивни контакти за споделяне на полезен опит, изследвания и добри практики в различни сфери на обществено-социалния живот.

„Аз се надявам това сътрудничество да бъде в полза на двете общини, да е в полза на жителите им. С течение на времето това споразумение ще бъде изпълнено със съдържание с най-различни дейности от двете страни“, каза кметът на Кърджали и припомни за срещата на кърджалийски медици в Одрин с цел обмяна на опит. Той пожела дълги години да се надграждат положените днес основи с подписания пакт.

Ректорът на Тракийския университет в Одрин разказа, че това е един от най-старите университети в Турция, в който се обучават над 40 хиляди студенти от различни държави. Около 1000 от възпитаниците на университета са от България, като 30 от тях са от кърджалийска област. 

Университетът е положил основите на Балканското сдружение на университетите, включващо над 90 университета от различни държави, сред които и България с 19 висши училища. А освен възможностите за обмяна на опит между медици и обучение на българи в университета, ректорът отчете и присъствието на много българи там с цел пазар, туризъм и бизнес.

„Одрин сега е препълнен с коли с българска регистрация. В момента и болниците ни са в същото положение и всеки изминал ден броят на болните в болниците ни нараства“, каза проф. Еркан Табакоглу.

Подписаното днес споразумение за сътрудничество е поредната стъпка в добрите взаимоотношения между двете общини, след като от години те са побратимени. А целта на днешното споразумение е да се стимулират връзките между страните в израз на взаимно уважение и приятелство, както и да се активизират контактите между страните и информационния обмен в сферата на образованието, на здравеопазването, на обучението на кадри.

По време на посещението си в Кърджали, ректорът на Тракийския университет в Одрин и водената от него делегация се срещнаха и с областния управител Никола Чанев. На нея Чанев акцентира върху разширяването на контактите на регионално ниво и ролята на българските изселници като мост между двете държави. 

БТА

Снимка:еТВ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини