Броят на ромите в Община Кърджали намалява, все повече се самоопределят като милет

Броят на ромите в Община Кърджали намалява, все повече се самоопределят като милет. Това става ясно от приетия от Общинския съвет на Кърджали План за действие на Община Кърджали за изпълнение на Областната стратегия на Област Кърджали за равенство,приобщаване и участие на ромите за периода 2024-2027 г.

В документът се посочва,че между двете преброявания на населението, представителите на етническата група са намалели от  1 013 души, на 852 души. От самоопределилите се като роми, 447 са мъже и 405 са жени.

Авторите на Плана сочат:В Община Кърджали продължава тенденцията част от хората, които околното население назовава като роми, да се самоопределят като българи, турци или други.

            В община Кърджали има два обособени квартала на уязвими етнически малцинства единият е в гр.Кърджали, кв. Боровец (включващ и Пътя за Калинка), а вторият е в с. Перперек, махала „Дар дере”. Те са особена категория и се определят като турско-говорещи мюсюлмани, наричащи се „милет“. Забелязва се намаляване на населението и продължава да се запазва отрицателния естествен прираст, както и неговото застаряване. Интензивната външна миграция, породена от безработицата и неблагоприятните социално-икономически условия, води до съществен момент в демографското развитие,се казва в документа.

Основен приоритет в Плана е образованието.Посочва се,че ОУ ”П.К.Яворов” е училище с ученици, които са изцяло от малцинствена група.. Учениците живеят  в кв. „Боровец”, но  не се самоопределя като роми. От първи до четвърти клас са обхванати  в целодневен вариант на обучение. ОУ ”П.К. Яворов” е единственото основно училище, в което учениците са изцяло от етническа малцинствена група.

Кърджали бг вести

Снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини