Бизнес с бетонни и метални гаражи процъфтява в социалните мрежи след като Община Кърджали поиска премахването на незаконните гаражни клетки

 Бизнес с бетонни и метални гаражи процъфтява в социалните мрежи след като Община Кърджали поиска узаконяването или премахването на незаконните гаражни клетки.Предприемчиви кърджалийци наводниха с обяви Фейсбук,търсейки на безценица гаражи от собственици,които не могат да ги узаконят.Купувачите са дискретни.Сключват сделките си чрез съобщения на лични.Мнозина кърджалийци са в безизходица и се опитват да се отърват от гаражните клетки,като поне получат прилична сума за тях.

Само за двете седмици от началото на процедурата, касаеща собствениците на незаконни гаражни клетки и приспособления за паркиране на моторни превозни средства по улици, тротоари, зелени площи и междублокови пространства в Кърджали, вече има реакция от страна на собствениците, които или ги премахват, или предоставят документи за тях. Това каза пред БТА управителят на общинското предприятие „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“ Шенай Мехмедали.

Тя уточни, че мярката е съгласно Наредбата за организация на транспортната дейност и безопасността на движението на територията на общината. До момента двамата служители, които обхождат и поставят поканите за доброволно премахване, са успели да обходят само кварталите „Възрожденци“ и „Веселчане", заради големия брой гаражи. Очаква се пълното обхождане на останалите квартали и на центъра на Кърджали да стане в рамките на седмица, като в дейността ще бъдат включени още двама души.

„Интересно е, че хората реагират веднага. Всеки, който е получил покана, по някакъв начин се свързва или с нас, или с общинска администрация, и търсят начини за узаконяването им, или питат дали ще бъдат оставени, ако си платят глобата“, коментира Шенай Мехмедали, като уточни, че реакцията е главно от хора, чиито гаражи са поставени върху частни имоти. Тя обясни, че втората опция едва ли ще е възможна, а идеята е общинското предприятие да създаде регистър колко незаконни гаражи и къде има на общински терени, който регистър да бъде предоставен на общинската администрация за по-нататъшни действия. 

След поставяне на покана за доброволно премахване, собствениците на въпросните съоръжения имат срок от месец за доброволното им премахване, след изтичането му, започва процедура по изготвяне на заповеди за премахване от страна на Общината, която също е в рамките на месец. Ако и след това съоръженията не се премахнат, те ще бъдат махнати от общината, а собствениците глобени.

Шенай Мехмедали припомни, че към момента текът срокове за доброволно премахване и на излезлите от употреба автомобили. Акцията по уведомяване чрез поставяне на покана на стъклото на автомобила започна в началото на февруари, като след Великденските празници ще започне и тяхното премахване от улиците на града, чрез наета фирма. 

„Първоначално бяха описани близо 500 снети от движение автомобила, но почти половината бяха премахнати от самите собственици още след изтичане на едномесечния срок“, допълни Шенай Мехмедали. Тя обясни, че към днешна дата няма точна бройка колко такива автомобила са останали, но уточни, че собствениците предприемат мерки и или ги премахват, или носят документи в общинското предприятие, за да покажат, че вече са в движение и не се налага премахването им.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини