Мошеници предлагат луковици от шафран на баснословни цени,трескаво търсене сред земеделците

Хасан Тахиров с стрък шафран

Мошеници предлагат на български земеделци луковици от шафран на баснословни цени, използвайки огромният интерес към тази култура в България. Тарикатите търгуват килограма по 800 евро , при положение ,че цевата варира от 50 до 100 евро. Това съобщи за Кърджали бг вести българинът с шведски паспорт Хасан Тахиров, който стана инициатор за отглеждането на шафрана в страната ни. Тахиров каза, че скъпите луковици се предлагат основно във Фейсбук, като мошениците се представят за дистрибутори от Иран.

Интересът към шафрана се превръща в треска. По стотина души на ден се обаждат на Хасан Тахиров, за да разберат как се отглежда и каква е цената на луковиците.Млади земеделци го съветват да направи асоциация на производителите на шафран, за да може да се кандидатства по европроекти. Самият Тахиров разчита на подкрепа на държавата, защото културата може да се превърне в алтернатива на тютюна. Много млади хора ,родом от Родопите му се обаждат чак от Испания и Австрия, като го молят за съдействие.Те са готови да изоставят гурбетчийството и да се върнат в родината за да отглеждат шафран.

Хасан Тахиров вече е ангажирал адвокат и готви документите на асоциацията. Той разчита ,че държавата ще насърчи начинанието,защото шафранът може да даде препитание на хиляди хора.

Ще припомним, че Хасан Тахиров осигури луковици на ценното растение от Турция с помощта на Джобния Херкулес Наим Сюлейманоглу. Те бяха засети в четири опитни полета в страната и дадоха отлична реколта . Шафранът е изключително скъпа подправка. Ползва се и в козметичната промишленост.

Георги Кулов

Първата реколта от шафран-цветчета,плодници,тичинки
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини