Минзухарът - новото злато на Родопите

Това е история за шафрановия минзухар, който може да върне живота в обезлюдените села. Заради ниските изкупни цени на тютюна десетки хиляди семейства, за които той беше основен поминък, се отказаха от неговото отглеждане и потърсиха нов живот в чужбина. Един човек - Хасан Тахиров, заговори за друга култура, която може да замести тютюна и да гарантира високи доходи - шафрановият минзухар. От него се прави най-скъпата подправка в света - шафрана.

Минзухарът, също като тютюна, обича бедните почви на планината и не се нуждае от поливане. При добри грижи от декар може да се получи до един килограм шафран, който се изкупува средно по 20 хиляди лева.

Може ли наистина да се печели от шафрановия минзухар?  Преди три години Нермин Исмаил от кърджалийското село Глухар рискува и зася 40 декара. Сега вече е собственик на 60 декара с тази култура и изнася продукцията си във Франция.

В началото много хора не вярваха, че шафранът може да вирее в Родопите. Оказа се, че това не е така. Минзухарът се отглежда лесно, не иска особени грижи. Сее се веднъж на три – четири години. През май – юни луковиците се вадят. Част от тях се сеят наново, другите се продават. През ноември минзухарите цъфтят. Тогава цветовете им се събират. Отделят се червените близалца, жълтите тичинки и сините венчелистчета, разказва  Нермин Исмаил.

От близалцата на минзухара се прави най-качественият шафран. От тичинките – готварската подправка шафран. Венчелистчетата се използват за извличане на етерично масло за козметиката. Според Нермин Исмаил шафранът лекува много болести и дава пример как се е излекувала от гуша. 

Нермин разказва, че през първата година след засаждането на луковиците е произвела средно по 200 грама шафран от декар. Тази година количеството е по-голямо - над 500 грама от декар. Килограм шафран в България се изкупува по 10 000 лв. Във Франция, Италия и Англия цената е 10 000 евро.

Ако се полагат добри грижи, един декар с шафранов минзухар може да донесе доход от около 8 хиляди лева. Това е много повече от дохода, който носи тютюнът. След като видях шафрана, вече няма да се върна към тютюна. Работата тук е много по-чиста, по-приятна. Ходиш сред цветя. Когато у дома суша шафрана, целият ми апартамент мирише на парфюм, разказва Нермин.

Тя вече получава оферти от Франция и Италия. Очаква до края на годината да започне износ на своята продукция и за Англия.

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини