Най-качественият шафран се произвежда в района на Кърджали


Според председателя на Националната асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти Хасан Тахиров, всички региони на страната са подходящо за производство на шафран, а Кърджалийският регион е идеалното място за отглеждане.
От близо 10 години насам в опитни полета във Враца, Видин, Русе, Пловдив, Кърджали и в други градове са били отгледани шафранови коренчета, за да се проследи как се развива. Резултатът е показал, че всички региони са подходящи за отглеждане. 
"Нашият регион е планински регион и шафранът в планинските региони се развива по-добре в сравнение с покрай морето и да кажем и равнините и полето", коментира за Радио Кърджали Хасан Тахиров.
Той припомни, че истинският шафран е този, който се извлича от червените близалца, които са три в шафрановия минзухар, а понякога могат да бъдат и пет.
Недостигът на шафран е огромен в световен мащаб, смята Хасан Тахиров. "В света се произвеждат само 20 процента от нуждите на световния пазар. Ние предлагаме най-качествения шафран и това е вече доказано. Обаче тука трябва и държавата да даде една ръка", казва Хасан Тахиров.
По публикацията работи: Станислава Георгиева
 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини