Серия от семинари за популяризиране на шафрана в областта започва Хасан Тахиров, пазара осигурен

Серия от семинари за популяризиране на шафрана, като алтернатива на тютюна започва в областта председателят на Българската национална асоциация на производителите на шафран и шафранови продукти Хасан Тахиров. Първият форум ще бъде тази седмица на 5 април в петък в Кърджали от 17,30 ч. Хасан Тахиров ще направи мултимедийна презентация в голямата зала на народно читалище „Обединение 1913”. Той ще представи перспективите пред шафрановото производство в страната, което се ползва с подкрепата на Министерството на земеделието и научни центрове в София и Пловдив. След визитата на Тахиров в Китай пазарът на шафран е осигурен. Договореността е в рамките на формата 16+1.

  Тези дни направихме семинар в Стара Загора. Интересът бе много голям. Присъства иранския консул. Иран е държавата, център на отглеждането на шафран. Имаме споразумение, в което страна е нашата асоциация. Ние се профилираме основно в отглеждането на луковици, тъй като почвено-климатичните условия в България са изключително подходящи за това. С Китай подписахме споразумение за износ на 40 тона луковици само за тази година. Количеството за три години ще нарасне до 640 тона. Хубавото е, че все повече производители се насочват и към производството на продукти от шафран. И към тях интересът е много голям. Това заяви за Кърджали бг вести Хасан Тахиров.

  Тахиров  подчерта, че държи шафранът да се наложи като земеделска култура именно в Кърджалийско, защото от тук е тръгнала идеята за неговото отглеждане. Искам нашите хора да получат достойно заплащане на труда си. Ще дам  пример от няколко цифри:  От 1 дка се получават около 3000 кг луковици. От сто квадратни метра това са около 300 кг. Имам предвид, че нашите производители , разполагат с оскъдно количество земя. Цената на килограм на големи  шафранови луковици на българския пазар е 7 евро.Т.е.От 100 кв.м.,или от двора си един стопанин може да си докара 2100 евро при това с много по –малко усилия от тези при отглеждане на тютюн или на пипер,каза още Хасан Тахиров.

   Тахиров посочи, че същността на производството е следната: Шафрановите луковици са три вида-малки ,средни и големи според годините на растеж. В страната се внасят малки луковици, които тук стават големи и раждат за разлика от други страни,включително и Иран още много луковички. Така засаденото се умножава значително и стопанинът печели от отглеждането им. Наред с това те ползват и консултации от асоциацията.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини