Ирански специалисти ще помагат за създаването на уникален български сорт шафран

Изображение 1 от 5

    Ирански специалисти ще помагат за създаването на уникален български сорт шафран. Иранската страна ще осигури научни работници и студенти, които да обменят опит в отглеждането на шафран с български колеги. Център на научната и развойна дейност в България става Аграрния университет в Пловдив. За това се договориха председателят на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти Хасан Тахиров,  представителят на три  холдинга, монополисти на иранския пазар Ибрахим Заде и директорът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа  Васил Гелев.

     Хасан Тахиров и Ибрахим Заде подписаха споразумение за сътрудничество и търговия. Към тях се присъедини и Васил Гелев.

    Идеята е базата на Аграрния университет,да бъде свързващото звено на български, ирански и китайски специалисти. Тази година под тяхно ръководство ще бъдат засети 50 дка и ще започне култивирането на български сорт. Опитните полета са разорани и фрезовани. През май престои да се засадят първите луковици. Очакват се за това да пристигнат високопоставени български , ирански и китайски представители.

       Иран прояви силен интерес към нашето споразумение с Китайски холдинг за износ на шафранови луковици. Китайците ни подкрепят и са готови също да партнират. Това сподели за Кърджали бг вести Хасан Тахиров.

      Тахиров посочи,че иранската страна е определила Ибрахим Заде за персонален отговорник за връзките с България. Трите холдинга ,които представлява владеят над 50% от иранското производство, пазар и пакетиране на шафранови продукти.

       По инициатива на Васил Гелев Аграрния университет предоставя своите лаборатории и най-добрите си опитни полета, които са в неговия двор. Създава се екип от специалисти,които ще са пряко ангажирани.

      Производството на шафран бе обсъдено на форума 16+1 в Дубровник на премиерите на страните от Централна и и Източна Европа и Китай. Интересът е голям, подчерта Хасан Тахиров.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини