Кооператив за производство на шафран ще бъде създаден в България

Изображение 1 от 4

    Кооператив за производство на шафран ще бъде създаден в България. Инициативата е на Българската национална асоциация за производство на шафран и шафранови продукти с председател Хасан Тахиров. Общо в момента около 4000 души се занимават с отглеждането на тази култура в страната. На асоциацията Министерството на земеделието вече предостави опитна станция за развойна дейност. Освен да с отглеждане на шафран, кооператива ще се занимава и с производството на шафранови продукти. Вече има над тридесет асортимента, като основно те са в сферата на козметиката. Целта е да станат поне сто. Това съобщи за Кърджали бг вести председателят на асоциацията Хасан Тахиров.

    Тахиров се завърна от национална конференция за шафрана, която се проведе в хотел „Рамада” в столицата. Участваха над 300 учени и производители. Отношение взеха видни професори от Съвместния геномен център към БАН, Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Института по почвознание „Пушкаров”.

     Поздравителен адрес бе изпратен от Министерството на земеделието и горите. Изказване направи и иранския посланик у нас. Той изрази пълната си подкрепа на усилията на страната ни за отглеждането на тази култура и подчерта ролята на Българската национална асоциация за производство на шафран и шафранови изделия.

      Председателят на асоциацията Хасан Тахиров благодари за съдействието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и народният представител Цветан Цветанов за подкрепата.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини