Китайски инвеститор напира за смесено дружество за производство на шафран, ценят лечебната му сила срещу коронавируса

Китайски инвеститор напира за смесено дружество за производство на шафран,  ценят лечебната му сила срещу коронавируса.  В Поднебесната империя смятат шафрана за средство засилващо имунитета.  Имат предвид и мнението на турски изследаватели, че в южната ни съседка слабото разпространение на коронавируса се дължи на традицията да се ползва тоалетна вода,  съдържаща шафранов екстракт.  Това сподели за Кърджали бг вести председателят на Българската национална асоциация на производителите на шафран и екологични шафранови продукти Хасан Тахиров.  Той припомни, че заради лечебната сила на култивирания минзухар в древността са се водили войни.

 Китайската историческа традиция сочи, че шафранът прониква в Южна Азия преди 2500 години.  В Китай той се появява за първи път значително по-късно-с монголските нашествия,  като източникът му е Персия.

Ще отбележим, че благодарение на Българската национална асоциация за производство на шафран и шафранови продукти бе подписан договор с водеща китайска компания за износ на 640 тона шафранови луковици за срок от три години.

 За тези, които смятат,че българската ракия лекува коронавирус ще съобщим,  че производители в нашата страна предлагат на пазара шафранова дюлева и крушова ракии,  подчерта Хасан Тахиров.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини