Хасан Тахиров: Шафранът вирее в българските земи от хилядолетия

Изображение 1 от 2

    Шафранът вирее в българските земи от хилядолетия. Това твърди председателят на Българската национална асоциация на производителите на шафран и шафранови изделия Хасан Тахиров. Той е получил сведения за наличието на диворастящ шафран от различни райони на България. Производител от Бургас му изпратил близълца от див шафран, които са аналогични на тези от култивирания. Чаят от единият и от другият не се различават по вкус, твърди Хасан Тахиров.

    Тахиров припомня, че още преди 3500 години по нашите географски ширини се е отглеждал и култивирал шафран. Това се доказва от стенописи от минойската епоха на остров Крит. Не е изключено при походите на персийския цар Дарий срещу гръцките градове държави през 5 в.пр.н.е. шафранът да е пренесен в днешен Иран. Именно Иран днес е най-големия производител на това растение.

      Интересът в България към шафрана расте. Благодарение на подкрепата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева от Министерството на земеделието и храните предлагат опитни полета за тестване на нашите почвено-климатични условия.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини