21 °C

Близу разчита на мълчаливо съгласие

Поредния клиент притиснат от Близу

От 2 март 2012 г. компанията доставчик на електронни услуги Близу въведе нови Общи условия. Мнозина от потребителите, недоволни от предоставените им услуги, се опитаха да разтрогнат договорите си. Това в крайна сметка възможно ли е?

От фирмата отказват, въпреки че това е регламентирано в същите тези Общи условия. Ето какво пише там: ”Всеки ПОТРЕБИТЕЛ при изменение на Общите условия по инициатива на БЛИЗУ има право да прекрати индивидуалния договор без санкции в срок до един месец от влизането им в сила. Разпоредбата на предходното изречение не се прилага, когато измененията не засягат услуги, ползвани от абоната.

Ако в посочения срок ПОТРЕБИТЕЛ по заварен договор не е заявил писмено, че отхвърля общите условия, същите се считат за приети.”

В написаното има две клопки за потребителя, смятат юристи. От една страна той трябва да докаже, че промените в общите условия променят услугата, а от друга трябва сам да следи, а не да бъде информиран от компанията за промяна на общите условия.

Според чл.16 на Закона за задълженията и договорите  предложението за договор трябва да включва Общите условия, приемането е действително, ако съдържа писмено потвърждение на Общите условия.

Каква е практиката на Близу да запознава клиентите си с Общите условия?  В договора изрично е записано, че те са част от него и че с подписването на договора потребителят декларира, че е запознат с тях.  Това е напълно достатъчно – подписът на потребителя под договора едновременно с това доказва, че той приема Общите условия. Когато Общите условия се променят, няма нужда потребителят да се подписва под промяната. Тя влиза в сила, ако той не я оспори писмено. Не е ли красиво?

Мълчаливо съгласие по незнание

Според самите Общи условия, те трябва да са поставени на видно място в офисите на Близу. Вместо това са сложени в папчица, която се предоставя на клиента при изрично изразено желание от негова страна. Сега с промените от 2 март са отпечатани брошури, но и те се дават само при поискване.

Ето по такъв начин Близу информират както за промените, така и за възможността потребителите да ревизират договорите си. Излиза, че Близу може да прави каквито си иска промени в договорите чрез промени в Общите условия, без знанието на другата страна и след едномесечен срок потребителят да е дал мълчаливо съгласие ... по незнание.

Според пресаташето на Близу Николай Грамчев измененията касаят основно правото на клиента след изтичането на срочните договори да премине на безсрочен при същите условия. За съжаление потребителят няма възможност да сравни старите Общи условия с новите. Иначе ще се увери, че се променят и услугите под надслов „Нови уговорки”. Една от тях е например инсталирането на усилвател при включването на три крайни устройства, което става за сметка на потребителя.

Играта с общите условия е само част от заробващите взаимоотношения на Близу с потребителите. В договорите на два пъти са регламентирани санкции срещу потребителя в случай на прекратяване на договора по негова вина. За лоша услуга обаче Близу не носи отговорност и договорът не може да бъде прекратен от потребителя без той да си плати неустойка. Размерът на неустойката е също интересна подробност. Ако клиент не получи адекватната услуга, за която се е договорил, през първите два месеца, например, и реши, че се отказва, той ще трябва да плати сума, надхвърляща в пъти размера на услугата ..., която не е ползвал. Не е ли безобразно красиво? Или просто безобразно.

Според юристи става дума за класически случай за злоупотреба с монополно положение и нарушаване правата на клиентите, който е от компетенцията на Комисията за защита на потребителите.

Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021
Последни новини