Близу разчита на мълчаливо съгласие

Поредния клиент притиснат от Близу

От 2 март 2012 г. компанията доставчик на електронни услуги Близу въведе нови Общи условия. Мнозина от потребителите, недоволни от предоставените им услуги, се опитаха да разтрогнат договорите си. Това в крайна сметка възможно ли е?

От фирмата отказват, въпреки че това е регламентирано в същите тези Общи условия. Ето какво пише там: ”Всеки ПОТРЕБИТЕЛ при изменение на Общите условия по инициатива на БЛИЗУ има право да прекрати индивидуалния договор без санкции в срок до един месец от влизането им в сила. Разпоредбата на предходното изречение не се прилага, когато измененията не засягат услуги, ползвани от абоната.

Ако в посочения срок ПОТРЕБИТЕЛ по заварен договор не е заявил писмено, че отхвърля общите условия, същите се считат за приети.”

В написаното има две клопки за потребителя, смятат юристи. От една страна той трябва да докаже, че промените в общите условия променят услугата, а от друга трябва сам да следи, а не да бъде информиран от компанията за промяна на общите условия.

Според чл.16 на Закона за задълженията и договорите  предложението за договор трябва да включва Общите условия, приемането е действително, ако съдържа писмено потвърждение на Общите условия.

Каква е практиката на Близу да запознава клиентите си с Общите условия?  В договора изрично е записано, че те са част от него и че с подписването на договора потребителят декларира, че е запознат с тях.  Това е напълно достатъчно – подписът на потребителя под договора едновременно с това доказва, че той приема Общите условия. Когато Общите условия се променят, няма нужда потребителят да се подписва под промяната. Тя влиза в сила, ако той не я оспори писмено. Не е ли красиво?

Мълчаливо съгласие по незнание

Според самите Общи условия, те трябва да са поставени на видно място в офисите на Близу. Вместо това са сложени в папчица, която се предоставя на клиента при изрично изразено желание от негова страна. Сега с промените от 2 март са отпечатани брошури, но и те се дават само при поискване.

Ето по такъв начин Близу информират както за промените, така и за възможността потребителите да ревизират договорите си. Излиза, че Близу може да прави каквито си иска промени в договорите чрез промени в Общите условия, без знанието на другата страна и след едномесечен срок потребителят да е дал мълчаливо съгласие ... по незнание.

Според пресаташето на Близу Николай Грамчев измененията касаят основно правото на клиента след изтичането на срочните договори да премине на безсрочен при същите условия. За съжаление потребителят няма възможност да сравни старите Общи условия с новите. Иначе ще се увери, че се променят и услугите под надслов „Нови уговорки”. Една от тях е например инсталирането на усилвател при включването на три крайни устройства, което става за сметка на потребителя.

Играта с общите условия е само част от заробващите взаимоотношения на Близу с потребителите. В договорите на два пъти са регламентирани санкции срещу потребителя в случай на прекратяване на договора по негова вина. За лоша услуга обаче Близу не носи отговорност и договорът не може да бъде прекратен от потребителя без той да си плати неустойка. Размерът на неустойката е също интересна подробност. Ако клиент не получи адекватната услуга, за която се е договорил, през първите два месеца, например, и реши, че се отказва, той ще трябва да плати сума, надхвърляща в пъти размера на услугата ..., която не е ползвал. Не е ли безобразно красиво? Или просто безобразно.

Според юристи става дума за класически случай за злоупотреба с монополно положение и нарушаване правата на клиентите, който е от компетенцията на Комисията за защита на потребителите.

Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини