Потребителите. Техните пари, техните права

Важно е да се помни, че винаги имаме възможност да избираме. Да кажеш „да“ на живота има значение само когато знаеш, че можеш да кажеш „не“. Понякога искаме да кажем „не“ на нещо, което някой друг замисля като подарък за нас. Понякога хората ни дават подаръци, за да ни манипулират, или ни даряват от чувство за дълг, когато изобщо не е уместно да го правят. Или за тях може да е уместно да ни дадат, но за нас може да не е уместно да приемем подаръка. Приемането на такива подаръци може да навреди и на двете страни. Това е от Каръл Пирсън по повед добре известната приказка „Принцът жабок“. Но не е зле да си го припомняме и когато получим специална промоция.

Кой царува в царството на потреблението? Говори се, че клиентът бил винаги прав. Е, може да го поканят да седне, може и на нокти да постои.

Близо половината от българите твърдят, че правата им на потребители са били нарушавани през изминалата година, показва изследване на ЕСТАТ.

Голямата част от анкетираните - близо 3/4, са заявили, че не познават законите и нормативните документи, които защитават правата им. Информираните пък са запознати предимно със съществуването на Закон за защита на потребителите. Според данните от изследването възрастните хора са най-малък процент от изразилите недоволство.

Проучването е направено между 5 и 8 март по метода телефонно интервю сред 400 потребители в десетте най-големи града в страната. То е поръчано от сдружение “България на гражданите”.

Днес за 20 път България отбелязва Световният ден на потребителите под мототото „Нашите пари - нашите права". Кампанията е посветена на реалния избор във финансовите услуги и има за цел да напомни правата на потребителите при пазаруване на стоки и услуги.

Инициатива е на Комисията за защита на потребителите, а за да подпомогнем приобщаването към европейския стандарт на информираност, ето няколко линка.

Европейски потребителски център България - http://ecc.kzp.bg/
Освен обилна информация за Европейските директиви относно защитата на правата на потребителите, има и on-line формуляр за подаване на жалба.

Асоциация Активни потребителиhttp://www.aktivnipotrebiteli.bg
Доста информация по нашумелите казуси на родния пазар на стоки и услуги, включително последните влезли в сила промени в Закона за електронните съобщения. Знаете ли, че те ви дават право да се откажете до 7 дни след подписването? Става дума за мобилни, кабелни оператори (телевизия, интернет и т.н.) Обяснено накратко и разбираемо. Няма форма за on-line жалби, но с малко ровене се открива, че може да получите съвет или консултация по телефона безплатно. С още малко ровене става ясно, и кои са телефоните. Обявили са, че работят по предоставяне на информация, която подпомага потребителите да се ориентират в пазарната среда, съдействие при нарушени права и интереси-консултиране и помощ при рекламации, при водене на съдебни дела или съдействие при извънсъдебни процедури /помирителни комисии/. Затова, ето линк и към телефоните, в доста градове имат обявени контакти - http://aktivnipotrebiteli.bg/%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0/192/%D0%97%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81

Преглеждайки всичко това, открих колко много се различава бита ни от Европейските директиви. Направо бях сразена от ДИРЕКТИВА 93/13/ЕИО НА СЪВЕТА от 5 април 1993 година относно неравноправните клаузи в потребителските договори. Първо от датата, която безжалостно показва докъде не сме стигнали, после от съдържанието. Накратко един извод от този документ - безгласният потребител, поставен на колене от доставчика спира прогреса. Нашето общество е потребителско. В смисъл качествено потребявайте, уважаеми потребители! Представете си, че сте европейци, не се съгласявайте с типови договори и с клаузи, които не ви устройват. Това зависи изцяло от вас, уважаеми потребители. Имате законно основание дори да не подписвате нещо със ситни букви или с неразбираем за вас смисъл. За съжаление всичките европейски директиви не идват с вас на касата на съответния доставчик на услуга. Но знаейки за тях, ще имате други критерии кого избирате.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини