Властите в България ограничават исляма в затворите

Книгите с богословско съдържание на Главно мюфтийство не се допускат в българските затвори, въпреки че в тях има много мюсюлмани.Не се зачита и спецификата на тяхната религия. Точно обратната е политиката на американската държава. В затворите за мюсюлманите има специална храна, която е съобразена с каноните на вярата. Всяка седмица ходжи посещават затворите за петъчна молитва.Закупува се религиозна литература,която им се раздава. Това заяви по време на форума „Религиите в САЩ” районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед. Проявата е в рамките на месеца на Съединените американски щати в Кърджали която се организира от дружеството „Приятели на САЩ”,американското посолство и община Кърджали.

  Духовникът разказа,как в Чикаго съществува мюсюлманско сдружение, което следи всяка местна медия.Ако има нападки срещу мюсюлманите се реагира светкавично и се иска извинение.

 Мюфтията се похвали също, че заедно с придружаващите го духовници от Главно мюфтийство е извършил намаз в Капитолия. Там има мюсюлманско настоятелство, което отговаря за проповедите и петъчните молитви.

Според Бейхан Мехмед американците са постигнали високия си жизнен стандарт с вяра. Той цитира статистически данни според които в Щатите 85 % от хората са вярващи.

  Кметът на Филаделфия всеки месец събирал на кафе религиозните лидери в града.

 Пасторът от Българската божия църква Хари Атанасов пък подчерта, че в САЩ съществува пълна свобода на вероизповеданията и стремеж за взаимопомощ. Той посочи ,че само българските протестантски църкви са 18 на брой, от които 3 в Чикаго.

В работата на форума участва американското културно аташе Ричард Дамстра.

След дискусията участниците се почерпиха по повод 22 години от основаването на Дружеството „Приятели на САЩ”. Коктейлът бе в ресторант „Градина”.Присъстваха учредители и членове на дружеството.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини